Védeni hazát – s Európát

Akt.:
Védeni hazát – s Európát
© Egy katona bezárja a kaput a magyar-szerb határon álló biztonsági határzáron, Kübekházánál Fotó: MTI-archív
A magyar kormány elkötelezetten áll ki az ország és a magyar emberek biztonsága mellett.

Magyarország és az Európai Unió határait is szilárdan védi a hazánk déli határszakaszán felépített Ideiglenes Biztonsági Határzár. Ezzel sikerült megfékezni az országra és az egész kontinensre nehezedő migrációs nyomást.
A legfontosabb cél az, hogy a törvényeket betartva, senki se léphessen illegálisan Magyarország területére – hangzik el több fórumon is, legutóbb Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyilatkozott erről lapunknak.
A kormányzati szándék világos és következetes: a magyar emberek biztonságánál semmi sem fontosabb. Az illegális migrációs áradatot és a határainkhoz érkező tömegeket uniós normák szerint kezelve védjük, óvjuk Magyarországot, és biztosítjuk az EU schengeni határait.

A magyar kormány 2015 júniusában rendelte el az Ideiglenes Biztonsági Határzár megépítését az ország déli határszakasza mentén.

A rendőrség, a honvédség és a büntetés-végrehajtás példátlan együttműködésével rekordidő alatt sikerült elvégezni a munkát: a magyar-szerb határon 2015 szeptemberére, a magyar-horvát határon pedig 2015 októberére. A két határszakaszon összesen mintegy 290 kilométeren épült ideiglenes biztonsági határzár és műszaki rendszer.

Második védvonal

Magyarország és polgárai biztonságának megerősítése érdekében – a kormány döntése nyomán – a magyar-szerb határszakaszon 155 km hosszan egy második védelmi vonal is kiépült.

A 2017 első negyedévében elkészült határzárhoz intelligens jelzőrendszer kapcsolódik, hagyományos és hőkamerákkal. Az elmúlt években a magyar kormány közel 270 milliárd forintot fordított az illegális migráció elleni védekezésre.

A déli határoknál folyamatosan több ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot, kiváló együttműködésben. A megnövekedett határvédelmi feladatok ellátására a rendőrség új határvadász alegységeket hozott létre, és növelte a feladatba bevont rendőri erők létszámát. Teszi ezt úgy, hogy mindeközben folyamatosan garantálja a közrendet az ország egész területén.

A Magyar Honvédség kötelékéből eddig összesen több mint 16 000 katona vett részt a déli határ biztosításában. Emellett több ezres tartalék áll rendelkezésre, szükség esetén megfelelő reagáló erőt képezve.

17_dr-_benko_tibor_rgb
Illegálisan senki nem léphet hazánk területére.Dr. Benkő Tibor

Fokozódó terrorveszély

Az Európát ért terrortámadások nyilvánvalóvá tették, hogy a nemzetközi terrorizmus és az illegális bevándorlás között szoros összefüggés van. A magyar emberek biztonságát szem előtt tartva az Alaptörvényben a különleges jogrendek köre bővült a terrorveszély-helyzettel. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy szükség esetén, a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segítsék a rendőrök munkáját.
A magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva világos és következetes: meg kell védeni Magyarországot és Európa schengeni határait!

ÉKN

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .