“Védelem nélkül egy ország, egy kontinens semmit nem ér”

“Védelem nélkül egy ország, egy kontinens semmit nem ér”
© Fotó: Matey István
Debrecen – A debreceni katonai nyughelyek gondozása továbbra is kiemelt figyelmet kaphat.

Hosszabb távon nemzetközi katonai emlékhellyé szeretnék nyilváníttatni a debreceni Honvédtemetőt; ennek a folyamatnak a része az a konferencia, melyet szerdán tartottak a Kossuth Laktanyában. A rendezvényen szándéknyilatkozatot is aláírtak, mely szerint a város katonai kulturális örökségének gondozásában szorosabban együttműködik az önkormányzat és a honvédség.

​– A csaták elválasztják a nemzeteket, a veszteség összeköti őket, utóbbiból pedig tanulni kell – jelentette ki Takács Attila, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, amikor megnyitotta az Elfeledett emlékezet című konferenciát szerdán a debreceni laktanyában. Mint elmondta, a városban lévő hadisírok felkutatása, rendbe tétele mostanra kinőtte magát, az – egyébként katonák, iskolák, civilek által végzett – munka során annyi adat gyűlt össze, hogy tudományos szintre emelkedett a katonák nyughelyeinek ügye. A konferencia egyik célja, hogy közzétegye az eddigi kutatási eredményeket, emellett fel szeretné hívni a figyelmet a katonai kulturális örökség megőrzésének fontosságára is.

Nemes törekvés

A rendszerváltás után a magyar honvédség mintha leértékelődött volna, nem tudjuk helyén kezelni, azonban az elmúlt napok történései rádöbbentenek minket, hogy védelem nélkül egy ország, egy kontinens semmit nem ér – mondta Papp László polgármester. Emlékeztetett rá, hogy a város sokat tesz katonai értékeinek megóvásáért, hozzátéve, hogy ezen munkák a jövőben jelentősen bővülnek, s fedezetükre a 2016-os költségvetés biztosít forrást.

– A hadisírok gondozása az elmúlt években azon nemes törekvéssé alakult át, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzeteket. A megemlékezés hagyománnyá emelése pedig összeköti a valaha volt ellenségeket – mondta dr. Nagy László, az idén 25 éves Magyar Hadtudományi Társaság elnöke.

18 ország hősei

A megnyitón felszólalók méltatták azt a munkát, melynek eredményeként az éppen száz éve megnyitott debreceni Honvédtemető nemcsak fennnmaradt, de páratlan nemzeti értékké is vált. Takács Attila bejelentette: habár egylőre nincs meg rá jogszabály, kezdeményezik, hogy – a pákozdi nemzeti katonai emlékhely mintájára – nemzetközi katonai emlékhellyé minősítsék a sírkertet, ahol 18 ország elesett hősei nyugszanak.

A város katonai kulturális örökségének gondozását a jövőben Debrecen alapítványa, az Őrváros Közalapítvány koordinálja majd, melyet erre a célra „átalakítottak”; szorosan együttműködve a Magyar Hadtudományi Társaság helyi tagozatával.

HBN-SzT


Tervek a jövőre

További adatgyűjtés, kutatómunka, a Honvédtemető, az orosz hadifoglyok temetője, a Nagysándor József emlékmű, az Izraelita Temető, a Köztemető katonai sírjainak rendben tartása, közös katonai emlékhely és látogatóközpont létrehozásának kezdeményezése, katonai technikai emlékpark létrehozása.

Merényletek Párizsban – Debreceni polgármester: védelem nélkül nincs ország, nincs Európa
Debrecen – Debrecen polgármestere szerint az élet rádöbbentett mindannyiunkat, hogy védelem nélkül egy ország, egy kontinens semmit nem ér.

hirdetés