Vb-2018: európai vagy dél-amerikai győztes lesz

Gareth Southgate és Harry Kane öröme az angol továbbjutás után
Gareth Southgate és Harry Kane öröme az angol továbbjutás után - © Fotó: AFP / Franck Fife
Oroszország – Anglia világbajnokságon először kerekedett felül riválisán 11-esekkel.

Kialakult a vb teljes negyeddöntős mezőnye, miután kedden este lejátszották az utolsó mérkőzést is a legjobb 16 között. Mint ismert, drámai végjátékban, végül büntetőpárbajban győzte le Anglia Kolumbiát.

Az már biztos, hogy európai vagy dél-amerikai győztes lesz, ahogy eddig mindig, ugyanis előbbi kontinenst hat, utóbbit két csapat képviseli a negyeddöntőben. A legjobb 16 között először fordult elő, hogy három párharc is 11-esekkel dőlt el.

A legtöbb gólt továbbra is Belgium szerezte tizenkettővel, azaz mérkőzésenként háromszor volt eredményes, s mivel Uruguay 2–1-re nyert Portugália ellen, így már nincs olyan csapat, amely nem kapott gólt.

Az 56 meccsen összesen 28 büntetőt ítéltek a játékvezetők, s ennek éppen 75 százalékát, azaz 21-et értékesítettek, a nyolcaddöntőkben ugyanez volt az arány négyből hárommal. Kiugróan magas az öngólok száma, mostanáig tíz született, a nyolcaddöntők során egy.

FBL-WC-2018-MATCH8-CRO-NGRA nigériai Oghenekaro Etebo öngólja Horvátország ellen | Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Uruguay, Franciaország, Brazília, Belgium, Oroszország, Horvátország, Svédország, valamint Anglia verekedte be magát a legjobb nyolcba.

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint ez az angol labdarúgó-válogatott kedden bebizonyította, hogy valóban a saját történetét írja, mivel a világbajnokságon először kerekedett felül riválisán 11-esekkel.

Történelmi tett

„Ez egy különleges és nagyszerű pillanat mindazok számára, akik részesei ennek a sikernek” – jelentette ki a 47 éves szakvezető, aki a Kolumbia ellen 1–1-es döntetlennel zárult nyolcaddöntőt követő sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy együttese ezúttal miért tudott messzebb jutni és olyan tettet végrehajtani, amelyet a korábbi, sok esetben többre tartott elődök nem, úgy válaszolt, hogy a jelenlegi gárda talán okosabban futballozik. Southgate a folytatásról csak annyit jegyzett meg, nagyon tiszteli a svéd válogatottat, amellyel szombaton Szamarában találkoznak.

A torna pénteken folytatódik: délután négytől Uruguay csap össze a franciákkal, míg este nyolctól Brazília mérkőzik meg a belgákkal.

ÉKN


Antoine Griezmann
Oroszország - Különös helyzet elé néz Antoine Griezmann és Diego Godín az oroszországi világbajnokság negyeddöntőjében, amikor Uruguay Franciaországgal csap össze pénteken. Ugyanis a francia támadónak az uruguayi védő nemcsak csapattársa az Atlético Madridban, hanem közeli barátja is, sőt Godín Grie...

Casemiro is több sárgát gyűjtött be a kelleténél
Három kulcsember pótlását kell megoldania a szövetségi kapitányoknak a vb-negyeddöntőben, hiszen Blaise Matuidi (Franciaország), Mikael Lustig (Svédország) és Casemiro (Brazília) is megkapta a legjobb 16 között a második sárga lapját, így kénytelenek egy mérkőzést kihagyni. Piros lap miatt nincs ...

Ki állítja meg Neymarékat?
Moszkva - A Gracenote amerikai sportadat-elemző cég szerint Brazília toronymagas esélyese az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságnak, miután kedden kialakult a negyeddöntő mezőnye. A szerdán közzétett elemzés szerint az öt diadalával rekorder dél-amerikai együttesnek 31 százalék az esély...