Vastagodik a jég a folyókon

Vastagodik a jég a folyókon

Befagytak a tavak, a főcsatornák és megkezdődött a jegesedés a megye természetes folyóvizein is, tájékoztatta munkatársunkat Orbán Ernő, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) vízrendezési és vízhasznosítási osztályvezetője.

Hétfőn 6 órakor a Berettyón 3-5 centiméteres jégvastagságot mértek: Szeghalom és Darvas közt negyed, fentebb az országhatárig körülbelül fél szélességben volt befagyva a folyó, amely jelenleg kis vízállással, mintegy 35 százalékos mederteltséggel jellemezhető.

A Sebes-Körös jégvastagsága az országhatár és Szeghalom között 2-4 centiméter, a kis vízen kialakult parti jég most kezd beállni.

A Hortobágy-Berettyó Bucsa alatt negyed szélességben, fentebb teljes szélességében befagyott.

A Tiszán Tiszafüred és Rakamaz között egyelőre változatosabb a kép: a jég 4-7 centiméter vastag, de míg Tiszafüred és Újszentmargita közt álló jég szerepelt a hétfő reggeli jelentésben, Újszentmagita fölött csak helyenként állt be a jég. 7 centiméteres jégtakarót a Sajó-torkolat fölötti szakaszról jeleztek.

A Keleti- és a Nyugati-főcsatornát egyaránt 12 centiméteres jég fedte a hét elején. A főcsatornák vízutánpótlása a nagy hidegben sem szünetel, a „Keleti”-be 8, a „Nyugati”-ba 1,3 köbméter víz érkezik másodpercenként Tiszavasvárinál, mondta el az osztályvezető.

A Debrecen környéki nagyobb tavak, így a Fancsika I-es és II-es 11-15 centiméteres, illetve a Látóképi-tó 14 centiméteres jegére már lékhorgászok sőt korcsolyázók is rámerészkednek, bár nincsenek kijelölt korcsolyázóhelyek. Az osztályvezető a többi közt arra figyelmeztetett, hogy műtárgyak, például zsilipek környezetében semmiképpen sem szabad rámenni a jégre, mert az ott jóval vékonyabb az átlagosnál, ezért könnyen beszakadhat.

A bagaméri Horváth Sándor, a debreceni Interglob Horgászegyesület tagja, aki hétfőn kora délután vágott két léket a horgászathoz a Fancsika II-es tározó jegén, érdeklődésünkre elmondta, hogy idén már nem először kísérletezett lékhorgászattal, de „nem nagy eredménnyel”. Egy 2-2,5 kilogrammos csuka volt a legnagyobb hala, amit (a múlt hét végén) fogott. Ezúttal két bottal kísérletezve dacolt a jeges széllel. Amikor befejezi a horgászatot, természetesen, nádat tör és megjelöli a lékek helyét.

Ugyanígy járnak el Bökönyi Sándorék, a megyei horgász-szövetség halászati őre és segítői is, mikor levegőztetés céljával lékeket nyitnak, majd rendszeresen kitisztítják belőlük a frissen képződött jeget. A halászati őrnek ilyenkor mindig keze ügyében a motoros fűrész – a lékeléshez nélkülözhetetlen segítő eszköz. A fontos munkát már a nagy hideg beállta előtt elkezdték, tudtuk meg tőle Fancsikán, a II-es tározó jegén. Nem messze tőlünk hokisok egykapuztak.   

G.I.