Vastagabb a város pénztárcája

Akt.:
Vastagabb a város pénztárcája
© Fotó: Matey István
Debrecen – Papp László polgármester: a kiegyensúlyozott működés és a jövőt meghatározó fejlesztések költségvetése a debreceni.

Csütörtöki közgyűlésen tárgyalja a képviselő-testület az idei költségvetés tervezetét, melynek mérlegfőösszege 56 milliárd forint – jelentette be Papp László polgármester hétfői tájékoztatójukon. A bevételi főösszeg 34,97 milliárd, a kiadási 38,35 milliárd forint, a különbséget a tavalyi pénzmaradvány és a fejlesztési célú egymilliárd forintos hitel jelenti.

A főbb bevételek

A költségvetési tervezet bevételi oldalán 14,5 milliárd forinttal szerepelnek a helyi adók, s ez százmillió forinttal több az előző évinél. Tavaly a város 3 milliárd forinthoz szeretett volna jutni ingatlaneladásból, ehhez képest csak 800 milliót sikerült realizálni. Idén – a fellendült piacra tekintettel – 2,7 milliárd az előirányzott.

Jelentősebb kiadások

Városüzemeltetésre idén 2 milliárd 93 millió forint jut, ebből a közvilágításra 530 millió, a zöldfelületek karbantartására 360 millió, járda- és útburkolat javításra 140 millió forint. Az önkormányzat saját forrásból 422 millió forintot fordít szociális ellátásokra, míg a gyermekétkeztetésre 1,4 milliárdot. A város kulturális intézményeire és nonprofit szervezeteire 4,68 milliárd, a sportra 731 millió forint jut, 215 millió forinttal támogatja a város a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának kifizetését.

Nagyobb beruházások

A beruházási főösszeg 1,8 milliárd, de a pályázati források elnyerésével 9 milliárdra nőhet. A kertségi programra 2,45 milliárd, repülőtér fejlesztésére 1,5 milliárd, a Nyugati kiskörút 3. ütemének előkészítésére éves szinten 1,5 milliárd az előirányzat. A keleti és a déli városrész, valamint a Nagy Sándor telepen csapadékvíz-elvezetőket építenek összesen 1,8 milliárd forintért, ebből idén 900 millió a tervezett. Innovációs program előkészítésére 75 millió forint, infrastruktúra kiépítésre 2,5 milliárd az előirányzott.

HBN-ÉP​