Vásárok sorába lépett a Bihar-expó

Akt.:
Vásárok sorába lépett a Bihar-expó
© Fotó: Kovács Péter
Biharkeresztes – Több tízmilliárd forint fejlesztési pénz érkezhet Hajdú-Biharba 2020-ig. Felhasználásukhoz ötletek kellenek. Ezek megtalálásához legyen ez az alkalom az egyik erjesztő kovász – fogalmazott Csepreghy Nándor miniszterhelyettes államtitkár a Biharkeresztesen immár 19. alkalommal megrendezett Bihar-Bihor Expó megnyitóján a város sportcsarnokában szombat délelőtt.

Az országhatár két oldalának jelenlegi gazdasági életét bemutató vásár ezúttal újdonsággal rukkolt elő. Része a Derecskén januárban 12 település által létrehozott vásárszövetségnek. Ennek is köszönhető, hogy az előző évekénél az idén mintegy ötödével több, szám szerint 61 kiállitó – köztük kilencen Romániából – mutatta be portékáját.

Az expó célja a térség gazdaságának megismerése mellett az ismeretségszerzés és az üzletkötés is. Ez egy nagyvásár, mégpedig a Biharkeresztesen első alkalommal 1850-ben megrendezett vásár újjáélesztése.

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere köszöntőjében a Bihar-Bihor Expó szombat délelőtti megnyitóján emlékeztette a mintegy kétszáz fős hallgatóságot, hogy Derecskén januárban 12 település megalakította vásárszövetséget, amelynek célja a hagyományápolás, a saját termékek bemutatása és a kapcsolatteremtés. A közel két évtizedes tradícióval rendelkező Bihar-Bihor Expó ennek a vásársorozatnak a része. – Biharban mindig a mezőgazdaságból, a mezőgazdasági termékek feldolgozásából éltek az emberek. Ahhoz, hogy ez újra így működjön, arra teszünk kísérletet – zárta köszöntőjét.

Összefogás itt is

Életének egy személyes élményével kezdte vásármegnyitóját Csepreghy Nándor államtitkár. – Családommal hosszú ideig a Partiumban éltem, és amikor Biharkeresztesen keltünk át az országhatáron, 3,5 óra alatt nem úsztuk meg a várakozást. Immár több éve részesei vagyunk a tőke, a tudás és a munkaerő szabad áramlásának – mondta a politikus, majd ezzel folytatta, hogy 2020-ig Magyarországra 12 ezer milliárd forint fejlesztési pénz lehívására van lehetőség. A kormány komolyan veszi az együttműködést a kisebb településekkel. Az említett hatalmas összegből több 10 milliárd érkezik Hajdú-Biharba.

Sárközi Zoltán nagyváradi tanácsos beszédében a múltat idézte, amikor Nagyvárad volt a történelmi Bihar központja. Majd azzal folytatta, hogy a nagyváros a jelenben is fontosnak tartja a térség gazdasági fejlődését, potenciáljának növelését. Mint fogalmazott, ide van miért befektetni, továbbá az Nagyvárad érdeke, hogy Bihar felé is komoly exportőr legyen.

-Hagyományápolás, gazdasági élet fejlesztés rendben van, viszont mindezeket meg kell élni – jelentette ki Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében, majd azzal folytatta, hogy ezt segíti a vásárszövetség. Hangsúlyozta az országhatár két oldalán élők közötti személyes kapcsolat fontosságát, továbbá, az értekezéseknek az egyik láncszeme a vásárok. A jövőben az összefogással létre lehet hozni például közös értékesítési hálózatokat is.

HBN-KZS