Vasárnapig még csodálhattuk a belvárosban a karácsonyi fényeket

Egy kis időre búcsút intünk az ünnepi fényárnak
Egy kis időre búcsút intünk az ünnepi fényárnak - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Vasárnap, vízkereszt napjával véget ért a karácsonyi ünnepkör.

Még tartott az októberi nyárias időjárás, amikor elkezdődött a díszkivilágítás kihelyezése. Másfél hónapig tartott a munka, melynek végeztével 200 ezernél is több apró fényforrás borította fénybe a belvárost a Nagytemplom mögötti Emlékkerttől a Petőfi térig. Csillogott a Kálvin tér, a Szent Anna utca, a Nyugati kiskörút, a Darabos utca, a Burgundia, utca, a Hal köz, a Simonffy utca és a Sumen utca is. A debreceni karácsonyi díszkivilágítás költségeit az önkormányzat viselte, míg a városban működő vállalkozások közül több hagyományosan gépekkel, eszközökkel, s munkatársakkal segítette a díszkivilágítás elemeinek felszerelését.

Az ünnepet hirdető angyalok fújták harsonáikat a villamossínek fölött, és fényvillamosban utazhattak a város lakói, s a fényárhoz a 45 méter magas óriáskerék is hozzájárult. A Piac utcán idén is megcsodálhattuk a fényszökőkutat, a világító óriásgömböt és a nagy kedvencet: a fényfát. Debrecen karácsonyfáját 16,5 ezer égő díszítette, a Kossuth téri fákat pedig kilencezer LED-égő varázsolta ünnepivé.

Az adventi vásár novembertől kezdve várta a vásárlókat, és a forgatagban nemcsak az ajándékokat szerezhettük be, hanem – köszönhetően a szabadtéri konyhák választékának – a gyomrunkat is megpakolhattuk sokféle finomsággal.

Véget ért a ragyogás

A díszkivilágítást december 2-án láthattuk először teljes pompájában, s egészen vasárnapig gyönyörködhettünk benne. Az adventi vásár házikóinak bontása már napokkal ezelőtt elkezdődött, hétfőre pedig kihunytak a karácsonyi fények, s most talán kopárnak és elhagyottnak tűnik az elsötétült főtér, de már csak 330 napot kell várnunk, és újra kigyulladnak az ünnep lámpásai.

HBN


Debrecen - Különleges rendezvényen vehettek részt azok, akiket a szombati havazás sem riasztott el a szabadtéri programoktól. A "Beszélgess az óriáskeréken! – Ég és Föld között" című eseményen a karácsonyi ünnepkör zárásaként, a vízkereszt alkalmából a főtéren található óriáskerék 35 gondolájában...