Vasárnapi pihenőnap – Semjén: a KDNP tartózkodni fog a szavazásnál

Budapest – A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson – mondta Semjén Zsolt pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Kifejtette: egyeztetést kezdeményeznek többek között a szakszervezetekkel, az érintett cégekkel, társadalmi csoportokkal, és amint a társadalmi többség megvan, lesz szabad vasárnap.

Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van, ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét – mondta a pártelnök.

Semjén Zsolt szerint mindenkinek joga van vasárnap vásárolni, de senkinek nincs joga arra, hogy másokat vasárnapi munkavégzésre kényszerítsen. A félmillió kereskedelmi dolgozónak is joga van ahhoz, hogy vasárnap a családjával legyen és a vasárnap, az vasárnap legyen – fejtette ki.

Ha a kereskedelmi dolgozók kényszeríthetők arra, hogy vasárnap dolgozniuk kelljen, akkor például a fodrászok, a suszterek vagy az államigazgatásban dolgozók miért nem? Vagy az iskolákban miért nem tartanak ügyeletet? – tette fel a kérdést. Szerinte ebben a kérdésben a KDNP képviseli az egyetlen konzekvens baloldali álláspontot.

Utalt arra is, hogy Németországban és Ausztriában is zárva vannak vasárnap a boltok, majd megjegyezte: a németek, az osztrákok nem hülyék, és Franciaországban is van szabad vasárnap. Megjegyezte: a riogatások sem váltak valóra, a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal nőtt, az ott foglalkoztatottak száma 3300-zal emelkedett. A nagy multiktól a közepes kereskedelmi egységek felé mozdult el a bevásárlás, tehát a társadalmi cél is tökéletesen megvalósult – fejtette ki.

Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is “markáns vélemények” fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is “színes volt a véleményskála”. Kérdésre azt mondta, a szavazáson a tartózkodásuk “egy udvarias nem”.

A KDNP elnöke kritikát fogalmazott meg a saját kommunikációjukat illetően, mondván, míg az ellenoldal véleménye dübörgött a médiában, az eredményeik csak nagyon nehézkesen jelentek meg.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője felidézte a szabad vasárnap chartát, amelyet a párt holdudvara munkált ki. Kifejtette: ezt többek között aláírta az MSZOSZ is, és az a szakszervezet, amely a kereskedelmi dolgozók érdekeit képviselte, melléjük állt, ők hozták a szakszervezeti adatokat. Miután azonban a szocialisták nyomást gyakoroltak rájuk, kihátráltak – mondta, hozzátéve: ez egy politikai árulás volt.

A törvényt jelentős társadalmi és politikai megalapozottsággal terjesztették be, de azután az ellenérdekeltek jelentős kampányba kezdtek – közölte. Az ellenérdekeltek között nemcsak ideológiai, hanem gazdasági társaságot is értenek, nagyvállalkozókat, a nemzetközi áruházláncok képviselőit. Utóbbiak ma már azt is mondják, hogy a szabad vasárnap betiltásával akár árváltozás is történhet, mert nagyobb lesz a költségük, amit majd az árakban kell érvényesíteniük – fogalmazott. Megerősítette, ha lehetőségük lesz, a jövőben is a munkavállalók és nem a munkaadók oldalán fognak állni.

– MTI –