Nagyvilág

2012.08.16. 15:38

Orosz lap: Ukrajnát "nyelvi cunami" fenyegeti

Moszkva, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Ukrajnát nyelvi cunami fenyegeti - vélik a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap csütörtöki számának nyilatkozó politológusok, miután a múlt pénteken Ukrajnában életbe lépett a kisebbségi nyelveknek regionális státust biztosító törvény.

Moszkva, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Ukrajnát nyelvi cunami fenyegeti - vélik a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap csütörtöki számának nyilatkozó politológusok, miután a múlt pénteken Ukrajnában életbe lépett a kisebbségi nyelveknek regionális státust biztosító törvény.Harkivban szerdán szétverték az ukrán nyelv védelmében tiltakozókat, Odessza megyében regionális nyelvvé vált az orosz. "Mélyül a hasadék Ukrajna különböző régiói között, de Viktor Janukovics elnök meg van győződve arról, hogy mindent ki lehet javítani. A nyelvtörvény szeptemberi módosításában bízik" - állapítja meg a független orosz napilap.

A Nyezaviszimaja Gazetának nyilatkozó szakértők szerint azonban mindez már késő lehet. "Egyrészt a helyi hatóságoknak a törvény alapján hozott számos döntését kellene ehhez érvényteleníteni, másrészt a régiók között keletkezett türelmetlenségi hullám úgymond politikai cunamivá nőhet" - írja a lap.

"A hatalom a parlamenti választásokra készülve elsiette a vitatott nyelvtörvény elfogadását, ezért hagyta figyelmen kívül a törvényi normákat és az ország felének véleményét, amellyel elmélyítette a szakadékot Ukrajna két része között. Nem maga a nyelvtörvény a lényeg, amely nem képes arra, hogy megoldja a nyelvi kérdést, hanem az, hogy a 13 orosz ajkú régió és a 14 szintén formálisan ukrán nyelvű régió(megye) közötti szakadás valódi jelleget ölt" - fejtette ki Viktor Csumak, a Nyilvános Politikai Intézet vezetője a Nyezaviszimija Gazetának.

A politológus szerint míg korábban Ukrajna kettészakadása földrajzi jellegű volt, az most etnikai jelleget ölt. "A történelem arra tanít, hogy ez a legveszélyesebb" - figyelmeztetett Csumak.

Más politológusok szerint az Ukrajnában kormányzó Régiók Pártja választások előtti számításai nem váltak be: az ukránok többsége, ahogy régebben, most sem hisz a hatalom őszinteségében, hanem úgy tartja, hogy a nyelvi adu ász hagyományos választási fogás. Ráadásul, mint azt a kijevi Razumkov Központ kutatóintézet felmérése kimutatta, a nyelvi háború két hónapja alatt a nyugati és központi országrészben elveszítette a szavazók 5 százalékát.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!