Vasárnapi pihenőnap – NVI: egyik szervezőnek sem nyújtottunk többletsegítséget

Budapest – A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az iroda biztonsági szolgálata egyik szervezőnek vagy segítőnek sem biztosított semmilyen többletsegítséget, amikor kedden beadták népszavazási kezdeményezésüket – közölte az NVI csütörtökön.

Az NVI internetes tájékoztató oldalán közzétett csütörtök reggeli közleményében az olvasható, hogy a népszavazási beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók “vita nélkül rögzítették” kedden.

A Kúria kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, az NVI tájékoztató oldala szerint kedden már ketten is nyújtottak be népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban. Az NVI nyilvántartása szerint az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé.

Az NVI csütörtöki közleményében azt írta, a két országos népszavazási kezdeményezést az NVI illetékes munkatársai a beadványok érkezési időpontjának sorrendjében vették át.

Az NVI tájékoztatása szerint Harangozó Tamás és segítői kedden hivatali munkaidő kezdete előtt megérkeztek az NVI székházához, 8 órakor néhányan a székház épületében, az elektronikus beléptetőrendszer előtt várakoztak.

Fél tíz előtt érkezett az Alkotmány utcai székházba Simonné Gercsényi Gabriella és kísérője.

Az NVI munkatársa 10 óra előtt 10 perccel kérte a székházban tartózkodó összesen hat embert, hogy senki ne álljon az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elé. Mint írták, a Kúria hivatalos tájékoztatása szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos három határozatát 10 óra 00 perckor, illetve pár másodperces eltéréssel tette közzé hivatalos honlapján.

“A székházban tartózkodók közül a kúriai közzétételt követően az időbélyegző berendezéshez először Simonné Gercsényi Gabriella kísérője lépett a népszavazási kérdés érkezési időpontjának rögzítése céljából. Ez 10 óra 01 perc 43 másodperckor történt meg” – olvasható a közleményben.

Harangozó Tamás segítője 10 óra 02 perc 13 másodperckor rögzítette az MSZP frakcióvezető-helyettese által benyújtandó népszavazási kérdése érkezési időpontját.

“A népszavazási kezdeményezések érkezési időpontjának rögzítésekor az NVI, illetve a biztonsági szolgálat munkatársai egyik szervezőnek, illetve segítőnek sem biztosítottak semmilyen többletsegítséget, a beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók vita nélkül rögzítették” – közölte az NVI.

Az NVI szeptember közepétől csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, ez pedig meghatározza az elbírálás sorrendjét is.

Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

– MTI –
hirdetés