Vasárnapi pihenőnap – A kereskedelmi dolgozók szakszervezete kiáll a vasárnapi zárva tartás mellett

Budapest – A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) következetesen kiáll a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartása mellett – mondta a KDFSZ elnöke szerdán az MTI-nek reagálva az MSZP népszavazási kezdeményezésére.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta, hogy a KDFSZ volt az egyetlen társadalmi szervezet, amely a munkavállalókat képviselte és kiállt a vasárnapi zárva tartás mellett. Hozzátette, hogy a szakszervezet álláspontját visszaigazolta az elmúlt egy év gyakorlata. Nem volt ugyanis tömeges boltbezárás a kiskereskedelmi láncoknál és nem kerültek több tízezren utcára sem az ott dolgozók közül – mondta.

A vasárnapi zárva tartás ugyanakkor javította a kiskereskedelmi láncoknál dolgozók munkakörülményeit, mert tervezhető lett a szabadidő, és a vasárnapi pihenőnap lehetőséget teremt a családok számára az együttlétre. A magyarországi gyakorlat más országban sem ismeretlen, a KDFSZ egy évvel ezelőtt az objektív tényekre alapozva alakította ki álláspontját a kérdésben – jegyezte meg.

Az MSZP népszavazási kezdeményezésével nem veszi figyelembe a munkavállalók véleményét, ami azért is szomorú, mert egy, a szakszervezetekhez “úgymond közel álló” pártról van szó – fejtette ki az elnök. Ez a párt most nem tartja a munkavállalók, a szakszervezeti tagok véleményét ugyanolyan fontosnak, mint azoknak az igényét, akik vasárnap vásárolni szeretnének – hangsúlyozta.

Igen érdekes az az álláspont, amely szerint a vásárlás szabadságához fűződő jog esősebb a családhoz, az egészséghez és a szabadidőhöz való jognál – jegyezte meg. A vasárnapi nyitva tartás mellett kampányolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a több műszakban dolgozó kereskedelmi alkalmazottak korábban jóval kiszolgáltatottabbak voltak mint most – hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

– MTI –



További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek