Varsó mentesíti a telekadótól az FSO személyautógyár beruházóját

Varsó, 2012. július 9., hétfő (MTI) – Varsó városi tanácsa külön határozatban másfél évre mentesítette a telekadó alól az FSO Zeran személygépkocsi-gyár beruházóját – írta hétfőn a Puls Biznesu lengyel gazdasági napilap.

 

A határozat szerint a lengyel főváros 2013 decemberéig mentesíti a kanadai autóalkatrész-gyártó Magna International vállalatot a zerani telekért járó adótól. Ennek fejében a kanadaiak legalább 100 millió eurós beruházásra kötelezik magukat a gyárban, ahol minimum ezer munkahelyet létesítenek, közülük legalább 35-öt kutatóknak és fejlesztési szakembereknek szánnak.

Maciej Wasik, a Jog és Igazságosság fővárosi frakciójának elnöke szerint a határozatot egyhangúlag fogadták el, mert Varsó – mint más lengyel városok – munkahely-hiányban szenved. Úgy vélekedett, hogy a jövedelemadóból származó bevételek kiegyenlítenék az adómentesítés okozta hiányt.

Áprilisban Andrzej Dycha gazdasági miniszterhelyettes és Janusz Wozniak, az

FSO elnöke arról értesítették a parlament gazdasági bizottságát, hogy a Magna osztrák leányvállalata öt éven belül 260-280 millió eurót ruházna be a lengyel fővárosban, ami évente 200 ezer gépkocsi gyártását tenné lehetővé és akár 7 ezer embernek biztosíthatna állást a beszállítókkal együtt.

A 60 éves varsói gyárban 2011 februárja végén állították le a gyártást és körülbelül 1700 alkalmazottat bocsátottak el. Jelenleg csupán 80 személyt alkalmaznak, de a gyár leányvállalatai működnek és a berendezések is bármikor üzembe helyezhetők.

 

 

hba \ egr \ gry

 

MTI

Címkék: ,