Városlakó rigók

A tojók tolla sokkal hétköznapibb, csőrük is, tolluk is barna.
A tojók tolla sokkal hétköznapibb, csőrük is, tolluk is barna. - © Fotó: Konyhás István
Debrecen – A Terepszemle Stúdió bemutatja az énekes madarakat – kicsit másképp.

Amikor február elején a napnak lassan ereje lesz, egy enyhébb estén megszólalnak az első rigók a városban. Míg az antennákon, kandelábereken vagy épp köztéri szobrokon gyakran fél lábon állnak, felfigyelhetünk messze hangzó énekükre. Igaz, ezek még inkább csak területeik kijelölését jelentik, és jellemzően csak az egyéves madarak énekelnek ilyenkor, de később, márciusban elkezdenek énekelni az „öreg” madarak is, ami április elejéig is eltarthat.

Harcos madarak

Ez az egyébként kedves, érdeklődő kis madár nagyon agresszív is tud lenni. Tavasszal nem ritka, hogy a két verekedő hím közül az egyik elpusztul a tojók és a fészkelőhelyek megszerzése során, de nem ritka az sem, hogy a tojók is összeverekednek. A csőr külleme fontos a fekete rigók közti párbeszédek során. A területét védelmező hím egyed jóval agresszívebb viselkedést mutat élénk narancssárga csőrével, míg egy első éves hím csőre sárgás, amely a fiatalok egyik jellemzője. A tojók tolla sokkal hétköznapibb, csőrük is, tolluk is barna, emiatt néha rá is csodálkoznak az ornitológiával ismerkedők, hogy a két egyed ugyanahhoz a fajhoz tartozik.

A hím feketerigó | Fotó: Konyhás István A hím feketerigó | Fotó: Konyhás István ©

A városokban hamar lerakják tojásaikat, főleg a falakra felfutó borostyánok ágai között megbúvó fészekbe. A ház és a nap közös melegének, és a madarak áldozatos kotlásának köszönhetően gyakran előfordul, hogy április végén, május elején már fiókák lapulnak a fészekben. Az alig két hétig kotló tojó egyedül ül a fészken, de az etetésben már mindkét szülő részt vesz. Nem ritka, hogy akár háromszor is költenek a városokban, de az erdőkben inkább a kétszeri költés a jellemző.

Nem kell „felmentősereg”

Május végén, amikor a fiókák elhagyják a fészket, még nem röpképesek, a szüleik pár napig még etetik őket. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy jó szándékú emberek azt hiszik, a fiókák kiestek a fészekből és „megmentik” őket, ezzel elszakítva a szülőktől. Csak akkor kell beavatkozni, ha úttesten, járdán vagy nagyon nyílt helyen ragad a fiatal, ugráló madár, de ekkor is elég egy bokor felé terelni, ott már biztonságban lesz.

Aki Debrecen főterén elidőzik egy kicsit, előbb-utóbb megfigyelheti a nyüzsgő rigó családokat.

HBN–Konyhás István

Címkék: , , ,