Városgazdások segítenek az időseknek

Az Észak-Magyarország cikke inspirálta segítségnyújtásra a Miskolci Városgazda Kht-t.

Ki segít azoknak az idős embereknek a házuk előtti hó eltakarításában, akik erre maguk képtelenek?

A lapban megfogalmazott kérdés adta az ötletet Kertész Bélának, a Miskolci Városgazda Kht. igazgatóhelyettesének. Az ötlet eredményeként együttműködési megállapodás született a városgazda és a Miskolci Területi Gondozó Szolgálat között.

Orosz Lajos alpolgármester, Nagyné Tarjányi Judit, a gondozószolgálat igaztgatója és Kertész Béla a városházán megrendezett pénteki sajtótájékoztatón elmondta:

Nemcsak a havat 

A gondozószolgálat segítségnyújtása a város háromnegyedére terjed ki, csaknem kétezren vannak az általuk ellátottak. (Az avasi lakótelepen élőkkel más szervezet foglalkozik.) A kétezer gondozott közül azoknak fog mostantól segíteni a városgazda, akik családi házban laknak. Háromszázan vannak, és a szakképzett gondozók feladatai között van – például – az a munka is, amit a városgazda, annak közhasznú munkát végző dolgozói átvállalnak.

Az együttműködés nemcsak a télre, a hóeltakarításra érvényes, az egész évre szól, és részét képezi – ez még a tél, illetve az ősz: a tüzelőnek való előkészítése – a porta rendben tartása. Ilyen módon a szakképzett gondozók – többnyire gondozónők – terhe csökken, energiájukat, idejüket az eddiginél nagyobb mértékben tudják a szakmai segítségnyújtásra fordítani. 

SZ.G.