Várólista helyett magánorvos

Sokan inkább a magánfogorvost választják
Sokan inkább a magánfogorvost választják - © Illusztráció: Getty Images
Budapest – Legtöbben fogászati és nőgyógyászati rendelések esetén választják a magánszektort.

Az időtényező és az orvos osztatlan figyelme a két legfontosabb szempont, ami miatt magánorvost választ egy mai beteg – derült ki egy egészséggel foglalkozó honlap felméréséből.

A lakosság legnagyobb része úgy gondolja, hogy törődik saját egészségével, viszont csupán 48 százalékuk gondolja annak is magát.

– Az idei kutatásból kiderült, az elmúlt egy évben orvoshoz forduló magyarok 47 százaléka járt valamilyen magánrendelésen – mondta Pilling Róbert, a honlap főszerkesztője. Ez az adat azt mutatja, hogy egyre nő azoknak a száma, akik megelégelve az állami rendeléseken jellemző hosszú várakozási időket, hajlandóak áldozni az egészségükre és inkább választják a magánszektort. Legtöbben fogászati és nőgyógyászati rendeléseket látogattak, de népszerű még a magán bőrgyógyászat is.

Fontos tényező a benyomás

A kutatási adatok alapján az időtényező és az orvos osztatlan figyelme a két legfontosabb szempont, ami miatt magánorvost választ egy mai beteg.

Érdekes adalék, hogy az orvosok kiválasztásakor elsősorban a rendelők honlapján található fénykép a döntő. Sokkal szívesebben választanak a páciensek olyan orvost, akiről egy mosolygós, kedves arcot látnak, mint egy olyat, aki láthatóan 10 éve készült, homályos képet mutat magáról. A nők számára fontos továbbá az orvos egyénisége (41 százalék), a férfiak viszont tárgyilagosabbnak tűnnek ebben a kérdésben (27 százalék).

Barátok ajánlása az első

Míg egészségügyi információk keresésére elsősorban az internetet használjuk (35 százalék) megelőzve a házi­orvost és a szakorvost is (20-20 százalék), addig az orvosválasztásnál még mindig a barátok, ismerősök véleménye a döntő. Ennek az az oka, hogy kevés információ található az interneten a magán-egészségügyi intézményekről.

Az emberek tehát bíznak a magánrendelőkben, még azok is jóval magasabbnak ítélik azok színvonalát, akik az elmúlt egy évben nem jártak magánellátáson, derült ki a kutatásból.

HBN