Helyi közélet

2008.09.23. 13:06

Új Superb: felsőházi képviselő

<p>Ha valaki azt mondja nekem, hogy vezetett egy közel öt méter hosszú autót, aminek a kétezer köbcentis motorja alig hat liter gázolajat fogyasztott száz kilométeren, nos, azt vagy hasba rúgom, vagy körberöhögöm...<DIA width="900" height="700" alt="Skoda Superb teszt 2008.09.24."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Skoda_Superb_teszt_2008_09_24_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Skoda Superb teszt 2008.09.24." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb1.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb2.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb3.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb4.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb5.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SkodaSuperb6.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Minekutána távol áll tőlem mindenfajta erőszak, maradnék inkább az utóbbinál...

Nekiestek alaposan

Amikor először pillantottam meg az új Skoda Superb-et, óhatatlanul kibukott belőle egy kurta „na végre!”.

A csehek ezúttal nem lacafacáztak, nem elégedtek meg holmi ráncfelvarrással, hanem alaposan nekiestek a márka zászlóshajójának, és úgy átalakították, hogy csak na.

A korábbi, talán túlságosan is konzervatív formavilágot elegáns, de mégsem hivalkodó megjelenés váltotta fel, amit a legkorszerűbb műszaki tartalommal töltöttek meg.
Az utastérben a báltermi méret maradt, sőt (most kapaszkodjanak meg) tovább nőtt. Azzal, hogy a sebességváltót áthelyezték, a középső alagutat pedig karcsúsították, valóságos igazgatói iroda alakult ki a hátsó traktusban.

Persze, az elöl ülők sem panaszkodhatnak; kiváló ergonómiájú ülések, tökéletesen kézre eső műszerek, és remek kilátás minden irányba.

És mindehhez feltűnően jó összeszerelési minőség társul; érződik ezen a modellen is az az egészséges cseh virtus, hogy márpedig ez a mi autónk, a százéves cseh járműipar terméke...

Új szabadalom
De szálljunk ki ismét, hogy megmutathassuk a Superb újdonságát, a szabadalmaztatott Twindoor-koncepciót. Ez egy olyan csomagtér-fedél megoldás, ami a praktikus szempontokat helyezi mindenek fölé. A hátsó nyílás ugyanis igény szerint részben vagy akár egészben is szabaddá tehető.

Ha már a kocsi faránál járunk, érdemes megemlíteni az 565 literes csomagteret, ami szükség esetén 1670 literre növelhető.
Tesztautónkat az új fejlesztésű common-rail dízelmotor hajtotta, ami kétezer köbcentis hengerűrtartalomból 170 lóerős teljesítményt présel ki.

Nos, ide majd ötméteres hossz és oda közel másfél tonnás önsúly, a kétezres TDI-nek meg se kottyan az új Superb dinamikus mozgatása.

A kocsi futóművének a hangolásakor a mozgékonyság és a kényelem optimumának a megtalálása volt a cél, és ezt sikerült is elérni. Az úthibákat inkább csak láttuk, mint éreztük, mint ahogy az intenzív gyorsítások és lassítások is másként hatnak egy ekkora batárban.

Abba most inkább nem mennék bele, hogy volt a tesztautóban ABS, klíma, meg sok-sok légzsák, hiszen kell a hely az igazi kuriózumoknak. Ilyen például az új Superb-ben az intelligens világítás vagy az önállóan kormányozó parkolóasszisztens.

Ez utóbbitól bizony az embernek simán eláll a lélegzete: a radar figyeli az út szélén parkoló járművek közötti távolságot, és ha megfelelő helyet talál, csak hátramenetbe kell kapcsolni, az irányjelzőt kitenni és az autó bekormányozza saját magát.

Az ismerősöm némi malíciával meg is jegyezte: a feleségemnek pont egy ilyen szerkezet kellene...
Tudni illik:
Motor (cm3): 1968
Max.telj. (LE): 170
Max.nyom. (Nm): 350
Tesztfogyasztás (l/100km): 5,7
Üzemanyagtartály (l): 60
Csomagtér (l): 565
Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában