Helyi közélet

2013.03.25. 15:12

Hamis vetőmagot ne!

Budapest - Az agrárkamara szerint idén is számítani kell hamisított vetőmagok megjelenésére.

Budapest - Az agrárkamara szerint idén is számítani kell hamisított vetőmagok megjelenésére. A Magyar Agrárkamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, illetve a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) fokozott körültekintésre inti a gazdálkodókat a vetőmagok beszerzése kapcsán.

A hamisított vetőmagot használó termelőket a jelenlegi árakkal számolva hektáronként több százezer forint kár is érheti, hiszen 40-60, de akár 100 %-os terméskiesés is jelentkezhet. A VSZT az idén is folytatja 2010-ben indított kampányát, amelynek célja, hogy a növénytermesztési hatósággal és a szakmai szervezetekkel együttműködve minden érintett gazdálkodót igyekezzen tájékoztatni a nem ellenőrzött vetőmagok alkalmazásának veszélyeiről, illetve segítséget nyújtson a hamis vetőmagok felismeréséhez.

A hamisított vetőmagot jellemzően teherautóról, vagy kisebb vásárokon, piacokon „csomagtartóból” árusítják. Ezeket az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban, általában akciós vagy megmaradt tételként ajánlják.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában