Varga Tamás Debrecenre koncentrál

Varga Tamás Debrecenre koncentrál
Vízilabda – Egy rég nem látott ismerős arc tűnt fel a Debrecen vízilabdacsapatának csütörtök déli edzésén.

A kétszeres olimpiai bajnok klasszis, Varga Tamás egy évvel ezelőtt jelenlegi edzője, Gyöngyösi András személye miatt igazolt Debrecenbe, hiszen fontosnak tartotta, hogy a londoni ötkarikás játékok évében a 240-szeres válogatott mester legyen a szakmai irányítója. Klubcsapata rendkívül sikeres szezont tudhat a háta mögött, hiszen a nemzetközi kupaszereplést érő ötödik helyen végeztek – melyből Varga is jócskán kivette a részét. Teljesítményét figyelemmel követte a magyar férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, Kemény Dénes is, aki behívta őt a keretbe és Londonban is számított a debreceniek kulcsjátékosára. Sorozatban három ötkarikás arany után azonban ezúttal nem sikerült érmet szerezniük a Kemény-legényeknek.

Ez most ilyen volt

– Őszintén megmondom, mindenki jobb eredményre számított, szerettünk volna döntőt játszani, ott pedig úgyis az nyer, aki jobb napot fog ki. Ezen az olimpián öt csapat is joggal pályázhattak volna a bajnoki címre, sajnos ebből a kvintettből pont mi, címvédők végeztünk az ötödik helyen. Ha visszatekintünk az elmúlt négy olimpiára, a három aranyérem mellett az ötödik helyezés nem szép eredmény, ennek ellenére a magyar vízilabdát ezért nem szabad leírni. Ezen a világversenyen nagyon pici nüanszokon múlik egy-egy mérkőzés – ez most is így volt. Az embernek elsősorban mindig magában kell keresnie a hibát, mi az, amit megtehetett volna még azért pluszban, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célokat – nyilatkozta a Naplónak Csuvi, majd így folytatta. – Nagyon hosszú, sok-sok mérkőzéssel tarkított felkészülést tudhat a háta mögött ez az igen magas átlagéletkorú gárda, amely igazából az, amelyik elindult Sydneytől. Az együttes gerince, vagyis az az öt ember: Kásás, Biros, Szécsi, Kiss Gergő és jómagam mindig ott volt – e köré lett építve ez az alakulat is. A végére elfáradtunk, hogy hogyan lehetett volna ebből többet és jobbat kihozni, nem tudom, de nem is az én tisztem eldönteni. Úgy éreztem, ez az eredmény sokkal szebb is lehetett volna, noha nem most voltunk életünk eddigi legtökéletesebb formájában, jóval több volt a csapatban! Részt vettem három olimpián, abból kétszer gyönyörű emlékekkel és a legfényesebb medáliával térhettem haza, egyszer pedig ötödik helyezettként – úgy gondolom, sokan még ennek a megszerzésének is nagyon örülnének – vélekedett Varga.

Marad

– Boldog vagyok, hogy Londonban a magyar válogatott játékosaként Debrecent képviselhettem, annak pedig még inkább örülök, hogy pólós berkekben is egyre ismertebb és népszerűbb a cívisvárosi vízilabdázás. Remélem, összeáll egy jó csapat, és a Magyar Kupa valamint a magyar bajnokság küzdelemsorozatai mellett a nemzetközi porondon is jó eredményeket tudunk elérni. Szeptemberben csatlakozom a társaimhoz, addig az aktív pihenésé lesz a főszerep – május 14-től augusztus 12-ig nagyon keményen dolgoztunk, ami pszichésen, mentálisan és fizikálisan is rengeteget kivesz az emberből – mondta Varga Tamás, majd rátárt a tervei bemutatására. – Debrecenben szeretnék még egy olimpiai ciklust végigjátszani, ám azt hiszem, nekem a spanyolok elleni összecsapás volt az utolsó válogatott mérkőzésem. Természetesen ha azt gondolják, bennem lenne a jövő – amit én már nem nagyon hiszek – és bárki felkér, hogy rutinos játékosként legyek segítségére a következő generációnak, akkor nem zárkózom el a folytatás gondolatától. Ezért nem mondom azt, hogy soha többet nem húzom magamra a címeres sapkát, de inkább jöjjenek a fiatalok, egy teljesen új generáció, hiszen bennük van a jövő. Mi a maximális végletekig itt voltunk és megtettük a magyar pólóért azt, amit lehetett. Ami pedig a klubot illeti, a cívisvárosban képzelem el a jövőmet, játékosként és edzőként egyaránt, szeretnék minél többet hozzátenni a debreceni vízilabdához Gyöngyösi Andrással együtt – zárta a magát négy évre a cívisvárosba elkötelező Varga.

HBN-OLAHATovábbi hírek a haon-sportoldal kategóriából