Varga Miklós dolgozik tovább

A hajdúsámsoni HISE olimpikonja, Varga Miklós nagy reményekkel utazott a Moszkvában megrendezett 38. Amatőr Ökölvívó Európa-bajnokságra, ám a tervezett éremszerzés elmaradt, Máté Attila tanítványa egy győzelem és egy vereség után ötödik helyen zárta a viadalt.

– Korábbi eredményeidnek köszönhetően kiemeltként kezdted az Eb-t, az első meccsen remek formát mutattál, esélyt sem adtál a cseh Serbannak.

– Tisztelve az ellenfelet, azt hiszem, nem voltunk egy szinten, a cseh fiú nem volt erős, nem akart támadni, viszont bemelegítésnek jó volt a mérkőzés – mondta Varga Miklós.

– Az éremért folytatott csatában az ellen az ír Donovan ellen léptél ringbe, aki a 2007-es chicagói vb-n legyőzött. Bíztunk a visszavágásban, edződ, Máté Attila szerint sokat fejlődtél, úgy vélte, meg fogod oldani a feladatot. Az ütközet vége viszont 10:4-es ír győzelem lett. Mestered nem hibáztatott, elsősorban a balkezes edzőpartnerek hiányában látta a vereség okát.

– A 10:4 túlzó volt, talán ha két-három pont volt köztünk. Azzal egyetértek, hogy jó lett volna az Eb előtt minél több balkezes partnerrel gyakorolni, annál is inkább, mert a könnyűsúly élmezőnyében néhány kivételtől eltekintve szinte csak fordított alapállású bokszolók találhatók.

– Balkezesség ide vagy oda, az írt szinte nyomozni kellett a szorítóban, néha sportágat váltott, s inkább a futást preferálta. A második menetben azért keményen elkaptad, számolni kellett rá. Ekkor nem csillant fel a győzelem lehetősége?

– Szinte majdnem a gong pillanatában találtam el, a harmadik menetben pedig nem akart küzdeni, eltáncolt, esélyem nem volt.

– Két rangos tornagyőzelemmel a tarsolyodban éremért utaztál, ötödik hely lett belőle. A verseny után magad alatt voltál, néhányat aludva a történtekre hogyan értékelnéd a kontinensviadalt?

– Megtettem mindent, úgy az edzőtáborokban, mint a versenyen, ebben a moszkvai Európa-bajnokságban ennyi volt. Nem volt esélyem az éremre, ha nem az írrel bokszolok az elődöntőért, hanem mondjuk az orosz Szelimovval, ő is nagy falat lett volna.

– Miben kell előrelépned, hogy 2008 után újra dobogóra állhass világversenyen?

– A balkezes-témában mindenképpen. Kondicionálisan fel vagyok készülve, harcolni is tudok, viszont az Eb-n szembesülnöm kellett azzal, hogy technikailag még jócskán van hova fejlődnöm. Voltak olyan öklözők a mezőnyben, akik a technikai képzettségségüknek köszönhetően szinte alig izzadtak meg egy-egy meccs után.

– Pihenés, nyaralás?

– Erről most szó sem lehet, maximum néhány nap pihenő. Jön a BoxingONE Liga, ahol a DVSC tagjaként lépek ringbe, aztán francia – magyar csapattalálkozó. Az élet nem áll meg, edzőmmel, Máté Attilával dolgozunk tovább, remélem, a következő világversenyen még jobban felkészülve, odaérhetek a dobogóra.

Címkék: , ,