Varga Miklós búcsúzott az olimpiától

Varga Miklós búcsúzott az olimpiától
Varga Miklós (60kg) 20:12 arányú vereséget szenvedett a16 közé jutásért vívott mérkőzésen a litván Evaldas Petrauskasz ellen, így búcsúzott az olimpia könnyűsúlyú mezőnyétől.

Miklós a mérkőzés elején taktikusan próbált távolról bokszolni a zömök, belharcban nagyon erős litvánnal. A hajdúsámsoni öklöző szép kombinációkat mutatott be, horog-felütés összetételből többször betalált, ám a balti sportoló sem tartalékolt, beleállt a bokszba, s ami belefér alapon pörgette ökleit. Az ítészek 6:4 arányban Petrauskasznak adták az első menetet.

A csata képe a második három percben sem sokat változott, mindkét versenyző próbálta saját stílusát érvényre juttatni, a bírák szerint ez megint csak a litvánnak sikerült jobban, aki 6:4-re nyerte a második felvonást, úgy, hogy Miklósra egy kombináció után számolt a vezetőbíró.

A záró etapban a HISE sportolója megtette, ami tőle telt, ám a fiatal litván sem maradt adósa. A ringbíró fél perccel a befejezés előtt újra „megszámolta” a hajdúsági öklészt, a menetet a litván 8:4 arányban húzta be, a találkozó 20:12 arányú Petrauskasz-győzelemmel ért véget.

– Sajnálom nagyon ezt a vereséget, de egy nappal később is csak azt tudom mondani, abban a pillanatban ennyire voltam képes. Nem tudom miért, de nem tudtam kellően felpörögni, nem éreztem a tempót, ráadásul az edzőim hiába kérték tőlem folyamatosan, hogy ne álljak le vele verekedni. Sosem foglalkozom a pontozással, de ahogy vége lett a mérkőzésnek, éreztem, hogy kikaptam. Az arány meg teljesen mindegy. Most igyekszem majd kipihenni magam, végre a családommal lehetek majd a hazatérésemet követően, aztán nekidurálom magam, és folytatom a munkát – fogalmazott igencsak keserűen Varga Miklós.

Kovács László szövetségi kapitány szerint nincs mese, jobb volt a litván, mert rá tudta erőltetni az akaratát ellenfelére.

– Az ökölvívás olyan sport, hogy bemegy a ringbe két különböző stílusú bunyós, és azon múlik, ki nyeri a meccset, hogy melyikük tudja ráerőltetni az akaratát, küzdőmodorát a másikra. Most ez a litvánnak sikerült. Pedig még az első menetet követő szünetben is bíztam a fordításban, mert két percig Miki azt csinálta, amit megbeszéltünk, elmozgott, megpróbált a ring közepén maradni. Aztán fokozatosan visszaesett, és nem bírta el Petrauskas nyomását. Pedig rendesen felkészültünk belőle, tudtuk, miként küzd a szorítóban, ám minden taktika annyit ér, amit meg tudnak valósítani belőle. A sport ilyen, vannak vesztesek, és most a litván jobb volt – elemezte a vereség okait a szövetségi kapitány.

 

London 2012 – Varga Miklós kiesett

London, 2012. július 29., vasárnap (MTI) – Varga Miklós vasárnap pontozásos vereséget szenvedett a 60 kg-osok első fordulójában, így kiesett a londoni olimpia férfi ökölvívótornáján.

A tavaly világbajnoki negyeddöntős Varga ellenfele a 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok litván Evaldas Petrauskas volt, aki rögtön a mérkőzés elején meglepte a hajdúsámsoni bokszolót néhány pontos ütéssel. A menet második felére Varga magára talált, de így is 6-4-re a litván vezetett az első három perc után.

A második menet hasonlóan indult, mint az első, továbbra is Petrauskas volt a pontosabb, többet talált. Másfél perc elteltével a vezetőbíró rá is számolt Vargára. Ezt a menetet szintén 6-4-re hozta a litván.

A folytatásban sem változott a mérkőzés képe, továbbra is Petrauskas irányított, 1:27 percél pedig ismét rászámoltak Vargára. A litván még az utolsó másodperceket is meghajtotta, a menetet 8-4-re, az összecsapást pedig 20-12-re nyerte meg.

A magyar bokszolók közül a 75 kg-os Harcsa Zoltán győzelemmel kezdett vasárnap, Káté Gyula (64 kg) pedig kedden mutatkozik be az ötkarikás játékokon.

MTI