Varga Mihály: valótlanságok a költségvetésben

Nem felelnek meg a valóságnak a költségvetés számai és a Bajnai-kormány több trükköt is alkalmazott benne – mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a Gazdasági Tényfeltáró Bizottság vezetője, a testület részjelentéséről.

Hozzátette: a legfontosabb feladat a hiánycél tartása lesz, ezért a kormány szombat délutántól háromnapos rendkívüli ülést tart, ahol a többi között egy ezzel kapcsolatos akciótervet dolgoznak ki. A miniszterelnöki államtitkár elmondta, hogy az átadás-átvétel még folyamatban van, így a büdzsét érintő számokról még nem nyilatkozik. A bizottság végleges jelentése egyébként augusztusra készül el.

Varga Mihály elmondta: ahhoz, hogy a kormány el tudja kezdeni a gazdaságot érintő munkát, látni kell a valóságot a jelenlegi helyzetről. Hozzátette: nem érte váratlanul, amit a Gazdasági Tényfeltáró Bizottság talált a költségvetésben. Kifejtette: nagyságrendekkel eltérnek a valóságtól a többi között a tervezett adóbevételek, a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok, a közlekedési vállalatokkal kapcsolatos kiadások, és a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok is.

A gazdasági szakpolitikus szerint komoly kiadási tételek nem szerepelnek a büdzsében és számos trükköt találtak. Példaként említette az egyik nagy áramszolgáltató felé fennálló tartozást, a Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségvállalást, és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., illetve a Hitelgarancia Rt. 100 milliárdos veszteségének fedezetét.

A testület elnöke úgy véli: a számokról kezd konszenzus kialakulni a szakmában és az is látszik, hogy az előző kormány nem kellő alapossággal készítette a költségvetést. Varga Mihály szerint azonnali cselekvési tervet kell kidolgozni, hogy az ország tartani tudja a hiánycélt. Olyan akciótervre van szükség, ami mélyreható változást hoz, hogy ne térjenek vissza a ciklikus problémák. Ezzel párhuzamosan pedig tisztázni kell a felelősség kérdését is – tette hozzá a politikus. Az államtitkár fontos célnak nevezte az euró bevezetését, mint mondta, törekednünk kell, hogy a kritériumok elérhetők legyenek.

Varga Mihály kérdésre válaszolva arról is beszélt: nehéz összesítést adni a számokról, mert az átadás-átvétel még folyamatban van, a “csontvázak pedig váratlanul szoktak kiesni a szekrényből, nem átadják-átveszik őket”.

A politikus a forintgyengülést okozó kijelentésekre reagálva azt mondta: nem voltak szerencsések a kijelentések, a helyzet konszolidált, a 3,8 százalékos hiánycél pedig tartható. Kérdésre válaszolva elmondta: a forint értéke a piacon alakul, a kormány csak korlátozottan tud hatni rá és nem is dolga beavatkozni a monetáris politikába.

Varga Mihály a jelentést szombat reggel átadta Orbán Viktor kormányfőnek és rendkívüli kormányülést javasolt. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ezzel kapcsolatosan elmondta: a kormány szombat délután összeül és háromnapos ülést tart. Az akcióterv kidolgozása mellett áttekintik az árvízhelyzetet és az elszámoltatás tervezett menetrendjét.

– Független Hírügynökség –

A pénzügyi EU-biztos szerint nagy túlzás magyar csődről beszélni
fuggetlen | 2010.06.05 13:42

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa elutasította a magyarországi államcsőddel kapcsolatos állítást, mondván a magyar gazdaság a fellendülés útján van.

Horváth Csaba: Kósa Lajos hadat üzent Magyarországnak
fuggetlen | 2010.06.05 13:40

Veszélybe sodorta a devizahiteleseket és hadat üzent Magyarországnak Kósa Lajos – jelentette ki szombaton budapesti, Burány Sándorral közös sajtótájékoztatóján Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje.