Varga Mihály bízik benne, hogy 2015-ben már euróval fizethetünk – Demokrata

Varga Mihály bízik benne, hogy 2015-ben már euróval lehet fizetni Magyarországon.

A Fidesz alelnöke, aki a szerdai Demokrata címû hetilapnak nyilatkozott, úgy véli, a valós költségvetési hiány 7-7,5 százalék körül lehet. Hozzátette: a következõ kormánynak is elemi érdeke, hogy az országot finanszírozható állapotban tartsa, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hiány ne nõjön egy elfogadhatatlan szint fölé. Az ellenzéki politikus szerint azt majd az EU és az IMF illetékeseivel folytatandó tárgyalásokon kell meghatározni, hogy pontosan mi számít elfogadható szintnek.

A volt pénzügyminiszter a munkahelyteremtést nevezte meg a Fidesz legfontosabb gazdasági ígéretének, amihez szeretnék megnyerni az IMF támogatását. Varga Mihály úgy fogalmazott: az, hogy 2010-2011-ben mekkora lesz a hiány pontos szintje, ehhez képest másodlagos. A fideszes politikus szerint minden nemzetközi szervezet támogatást fog adni, ha pontos forgatókönyvet, hároméves programot kapnak. A politikus megvalósíthatónak tartja, hogy egy kormányzati ciklus alatt négyszázezer új munkahely létesüljön.

Varga Mihály szerint a társasági adó és az ahhoz kapcsolódó járulékszintek csökkentése jöhet szóba, de fontosnak tartja azt is, hogy a beruházások a mostaninál sokkal nagyobb iparûzési-adókedvezményt kapjanak. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: úgy számolnak, hogy ha az adócsökkentés egy világgazdasági konjunktúrával párosul, akkor négy-hat hónap múlva már pluszbevételt hozhat az államháztartásnak. Ehhez szlovák és román példákat sorolt fel.

Varga Mihály a hetilapnak azt mondta: a mostani kormány csak májusig tervezett, és a költségvetés 2010 tavaszáig biztosítja az ország finanszírozhatóságát. A politikus szerint a kórházak tartozása addigra már meghaladja a százmilliárd forintot, és ugyanilyen nagyságrendûre becsüli a kétes, rossz állami garanciavállalásokat. Az önkormányzati rendszerben pedig júniusra Varga Mihály szerint olyan feszültségek halmozódnak fel, hogy a mûködõképesség visszaállítása érdekében a következõ kormánynak gyors intézkedéseket kell hoznia.