Varga Mihály az együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Ulánbátorban

Budapest – Magyarország stratégiai partnerként tekint Mongóliára és részt kíván venni a mongol fejlesztési programokban – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként a magyar-mongol gazdasági együttműködés fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt Ulánbátorban. Megbeszéléseket folytatott Dondogdordzsin Erdenebat ipari miniszterrel, valamint Bajarbaatar Bolor pénzügyminiszterrel – közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.

A tárgyalásokon a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés jelentős potenciált hordoz magában, a forgalom azonban még jelentősen elmarad a lehetőségektől.

A tárgyalások új lendületet adhatnak a gazdasági kapcsolatoknak, így a közös fejlesztési lehetőségeken keresztül Magyarország növelheti a magas hozzáadott értékű tevékenységek exportpiacát – hangsúlyozta az NGM közleménye.

Kifejezetten jó együttműködés alakítható ki az élelmiszeriparban, a gép- és járműiparban – kiemelten szóba került a buszgyártás -, az építőiparban, az infrastrukturális fejlesztési projektekben, a megújuló és alternatív energiaiparban, de jelentős lehetőségek kínálkoznak a bányászatban is – sorolta a minisztérium.

Tárgyalásain a nemzetgazdasági miniszter kitért a költségvetési hiány és az államadósság-kezelés területén az elmúlt években elért magyar eredményekre. A mongol fél kiemelt érdeklődést mutatott az online pénztárgépek rendszere iránt, amelyet szeretnének a gyakorlatban is megismerni.

A felek szorgalmazták, hogy az egészségipar területén is alakuljon ki szorosabb együttműködés, beleértve az állategészségügyhöz kapcsolódó iparágakat is. Kiemelkedő lehetőséget jelent e téren az a kötött segélyhitel megállapodás, amelyet a songinói biokombinát rekonstrukciójáról írtak alá. A projekt segítségével Mongólia biztosítani tudja 60 milliós állatállományának egészségét, a biokombinát modernizációjában, a nagyobb gyártási kapacitás megteremtésében pedig magyar cégek is részt vehetnek – fogalmaz az NGM közleménye Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek azzal a hétfő bejelentésével kapcsolatban, miszerint a szerződés eredményeként 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt magyar cégek építettek.

– MTI –