Varga Mihály: a munkahelyteremtés a kormány legfontosabb célja

Akt.:
Varga Mihály
Varga Mihály - © Fotó: Derencsényi István
Báránd 2015. június 25., csütörtök (MTI) – A munkahelyteremtést nevezte a kormány legfontosabb céljának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Bárándon, ahol átadta az újrainduló tésztagyárat.


Az elmúlt öt évben több mint 450 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma az országban, a növekedés döntő hányada, 260 ezer új munkahely a hazai versenyszférában jött létre – mondta a tárcavezető.

A 2010-es kormányváltás óta Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál gyorsabban emelkedett a munkahelyek száma: az országos 10 százalékkal szemben a megyei átlag 13,5 százalék – ismertette Varga Mihály.

Hozzáette: a térségben a regisztrált álláskeresők száma 42 ezerről 34 ezerre csökkent 2010 és 2015 májusa között, amiben meghatározó szerepet játszik a közfoglalkoztatás.

A megyei vállalkozások egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a munkahelyteremtő pályázatok iránt: 2011 és 2014 között 140 vállalkozás nyert el vissza nem térítendő támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében lévő Nemzeti Foglalkoztatási Alapból – mondta a miniszter hozzátéve: a beruházások révén 850 új munkahely létesítéséhez 1,5 milliárd forint támogatást nyertek el a hajdú-bihari vállalkozások, a források kétezer ember munkahelyének megőrzéséhez is hozzájárultak.

A tárcavezető a héten elfogadott jövő évi költségvetés kapcsán kijelentette: az emberek számára ez azt jelenti, hogy “az Országgyűlés egyetértett azzal a gazdaságpolitikával, amit eddig folytattunk, vagyis röviden, a segély helyett munkát elvvel, a vállalkozások és a beruházások erősítésével és (…) a családok és a gyermeknevelés támogatásával.”

“Jövőre mindenki érezheti majd a kedvező gazdasági folyamatok eredményeit, mert a 2016-os költségvetés elsősorban az adócsökkentés büdzséje, amelynek legnagyobb nyertesei a családok lesznek” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Közlése szerint jövőre 240 ezer embernek lesz lehetősége arra, hogy részt vegyen a közfoglalkoztatási programban, ami 40 ezer fős emelkedést jelent.

Varga Mihály országosan is példaértékűnek nevezte a bárándi projektet, amelynek során – az Európai Unió 195 millió forintos támogatásával – 100 kiválasztott álláskereső képzését oldották meg, akik közül most 10-en kezdhették meg a munkát az újranyitott és felújított tésztagyárban.

“Ez a projekt arra vállalkozik, hogy valós előrelépést nyújtson az itt élők számára” – mondta hozzátéve: a helyi önkormányzat és a Debreceni Egyetem közös projektje azért is példaértékű, mert a tésztaüzem újraindítása mellett a képzési program megvalósításával sokak számára teszi ismét elérhetővé, a munka világába való visszatérést.

Kovács Miklós, Báránd polgármestere elmondta: az önkormányzat és a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) közösen nyújtott be pályázatot a kísérleti foglalkoztatási program megvalósítására és a tésztaüzem újraindítására.

A 100 fő képzését a DEKOM felügyeli, a program 10 embernek biztosít munkát a tésztaüzemben, a további 90 személy esetében mentorálást biztosítanak az álláskeresésben – közölte a polgármester.

Késmárki-Kodak András, a DEKOM elnöke hozzátette: kilenc éve megalakult szerveztük életében fordulópontot jelent a bárándi projekt, mivel eddigi karitatív munkájukat most munkahelyek megteremtésével is összekapcsolták.

– MTI –