Varga hajszálra volt a bravúrtól

Varga Miklós
Varga Miklós - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúsámson – Varga Miklós egy erős kirgiz öklöző ellen nyert egyhangú pontozással, majd nagyon szoros, megosztott pontozással szenvedett vereséget az olimpiai kvalifikációs tornán Bakuban.

Második ellenfele a 2009-es világbajnok Domenico Valentino volt, aki ellen a hajdúsámsoni HISE öklözője bevetett mindent, ám a harmadik menetben nem volt elég pontos, ezért a nagynevű riválist hozták ki nyertesként a pontozók.

Az első találkozón Varga irányított, és bár nagyon megdolgoztatta ellenfele, de uralta a csatát és szép sikert aratott. A következő körben azonban a nagyágyú Valentino következett…

Varga Miklós: – Úgy érzem, megtettem mindent. A harmadik menet végére elfáradtam, és ezzel szerintem megnyerte a meccset (az olasz – a szerk.). Tényleg nem ugyanaz Valentino, mint aki volt, de azért még most sem olyan rossz… Kicsit, ha pontosabb vagyok a 3. menet végén, akkor máshogy is alakulhatott volna… szerintem. Bedobtam mindent, amit tudtam. El is fáradtam. Sajnálom, hogy nem jött össze.

Olimpiai kvalifikációs nemzetközi torna, Baku

A legjobb 32 közé jutásért

Uluu Sulaimanbek (KGZ) – Varga Miklós (HUN) 0-3

A legjobb 16 közé jutásért

Varga Miklós (HUN) – Domenico Valentino (ITA) 1-2

Ezzel Miki lemarad a riói olimpiáról, hiszen ebben a népes mezőnyben (45-en neveztek a 60 kilósok között) az 1-5-ben kellett volna végeznie, de a 16-ba jutásért elvérzett sajnos. A sorsolása nem volt szerencsés, hiszen a remek nyitánya után (akkor a komoly tudású kirgiz már a második körben egy ex-világbajnokot, a torna 4. kiemeltjét kapta. Korábban úgy nyilatkozott Máté Attila edző, hogy lát esélyt arra, hogy Varga kijusson az ötkarikás játékokra, ám hiába tett meg mindent, némi szerencsére is szüksége lett volna.

Ahogy mondani szokás, egy nagy bajnokot nagyon meg kell verni ahhoz, hogy pontozással legyőzze a “kihívója”. A bírók közül az amerikai Mikinek adta a győzelmet, de a brazil és a török ellenfelének. Így a bravúr – bár egy hajszálnyira volt tőle a Harangi Imre SE bokszolója – elmaradt,

A sámsoni klubból még Bernáth Istvánnak (+91 kg) van esélye részt venni a nyári olimpián. Ő júliusban egy venezuelai tornán bunyózik, ahol a profik és a félprofik is elindulhatnak a riói kvótákért.

– Koppányi Szabolcs –