Varga: az adóhatóság átalakítása már 60 százalékban megvalósult

Budapest – Varga Mihály szerint az adóhatóság átalakítása már 60 százalékban megvalósult, az ügyfeleknek már érezniük kell az ettől várt szemléletváltozást.

Megtörtént az adóhatóság központi szervezetének integrálása a minisztériumba, ami naprakészebb irányítást tesz lehetővé, illetve az adóhatóság szervezeti rendszerének 3 eleműből két szintűre – megyei és központi – módosítása, ami nemcsak gyorsítja a döntéshozatalt, de lehetővé tette a státuszok számának 5 százalékos csökkentését is – mondta Varga Mihály az Infó Rádió Aréna című műsorában csütörtök este.

Az átalakítás még hátralévő feladatai közül kiemelte a szükséges optimális létszám meghatározását, ami a következő fél év elejére megtörténik. A jogalkotásban folyamatban van az átalakításhoz ugyancsak szükséges törvénymódosítások elfogadása a jövedéki szabályozásnál, az adótörvényben, az adózás rendjében, illetve elfogadták az adóhatósági dolgozók életpálya-modelljének szabályait is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az adóhatóság fontos szerepet játszik majd a társasági adóban tervezett jelentős bevételnövekedés – 400 milliárdról 770 milliárd forint – biztosításában, hiszen azt a gazdaság növekedése, illetve a növekedési adóhitel bevezetésén túl, a gazdaság kifehérítéséből várja a kormány. “Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni” – fogalmazott Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a 2017-es évről szándékuk szerint már senkinek sem kell majd személyi jövedelemadójáról bevallást benyújtania. Ezt lehetővé teszi, hogy a NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így rendelkeznie kell azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását. A hivatal majd értesíti az adózót a bevallás elkészültéről, illetve arról, hogy a befizetésekhez képest többlete vagy hiánya van, amit rendeznie kell.

– MTI –

Címkék: ,