Varga: az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

Budapest – Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a nemzetgazdasági miniszter; Varga Mihály az MTI-nek elmondta, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.

“A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára” – hangsúlyozta a miniszter.

A tervezetet szerdán juttatja el a tárca a Költségvetési Tanácsnak, amelynek 10 nap alatt kell véleményeznie a dokumentumot.

Az adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság – mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett a GDP-arányos államadósság is tovább csökken – tette hozzá.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje – ismertette.

A bankadót firtató kérdésre hangsúlyozta, hogy a kormány teljesíteni kívánja az EBRD-vel kötött megállapodást, így ennek megfelelően a bankadó további mérséklésére tett javaslatot jövőre, de az ügyben nem zárultak még le az egyeztetések az Európai Bizottsággal.

A gazdaságot fehérítő lépések közül Varga Mihály kiemelte az online pénztárgépek kiterjesztését, a már bejelentett területeken túl újabb tevékenységeket is vizsgálnak, például a magánorvosi szolgáltatásokat.

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) továbbfejlesztésével megoldják a menet közbeni súlymérést. Beindítják az elektronikus számlarendszert is – tette hozzá.

A jövő évi költségvetési intézkedések a reálkeresetek emelkedésének irányába tett lépések – hangsúlyozta Varga Mihály, és megjegyezte, hogy a kormány megnyitja a béremelés lehetőségét jövő évi büdzsében. Bár az ágazati egyeztetések még nem zárultak le, de a szükséges források rendelkezésre állnak majd – mondta.

Az adócsökkentés melletti másik nagy, az elmúlt években is kiemelt irány az otthonteremtés, a gyermekvállalás támogatása lesz – mondta. A minisztérium számításai szerint 2017-ben nagyobb számban indulnak meg az állami támogatást is élvező építkezések, ezért a támogatásokat 100 milliárd forinttal megemelik a tervezetben.

Új szerkezetben készült a jövő évi büdzsé, három nagy területre tagolódik, az első az állam működési kiadásit és bevételeit tartalmazza, amelyet a kormány nullszaldósra tervezett – mondta. A másik két terület a fejlesztésekhez biztosított hazai, illetve uniós források, ezeknél még hiánnyal számol a kabinet, de “csak a beruházások, fejlesztések érdekében lehet hiány” – szögezte le.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy a tárcánál folyik a konvergencia program összeállítása, a dokumentumot április 30-ig kell eljuttatni Brüsszelbe.

– MTI –