Varánuszt találtak Csepelen

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Egy szavanna varánuszt találtak Csepelen, az állat lakóházból vagy kisállat-kereskedésből szökhetett meg – közölte az önkormányzat sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

 

Kitzinger Adrienn tájékoztatása szerint a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. munkatársai kedd délután a XXI. kerületi Katona József utcában, egy lámpás kereszteződésnél vették észre az Afrikában őshonos, itthon nagyon közkedvelt terráriumi állatot.

A szavannai varánusz később egy útszéli fa tövében tűnt fel újra, majd beszaladt a Katona József Általános Iskola udvarára. Ott félórás keresgélés után, a lapulevelek alatt találtak rá. A fiatal példányt végül hosszas üldözés után – lavór és üveglap segítségével – ott sikerült befogni.

Hozzátették: ha a hüllő gazdája nem jelentkezik, a zöldterület-fenntartási osztály egyik munkatársa fogadja be a varánuszt.

A szavanna varánusz a wikipédia ismertetése szerint afrikai faj, kis mérete és nyugodt természete miatt kedvelt hobbiállat Európában is. Képes változtatni a színét – világosbarna, drapp, sötétbarna vagy szürke -, hogy könnyen beleolvadhasson környezetébe. A terrarium.blog.hu azt írja róla, hogy 80-100 centi hosszúságúra nő meg, zömök teste, széles feje és elvékonyodó farka van. A hirtelen mozdulatokra aggresszívan reagál, olyankor haraphat is vagy a farkával odacsaphat – ugyanakkor azonban az egyik legszelídebb és legkezesebb hüllő.

 

 

bhm \ bám \ ppd

 

MTI

Címkék: ,