Várakozó utasként raboltak, vádat emeltek ellenük

Berettyóújfalu, Debrecen – A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két személy ellen.

A vád szerint a fiatalkorú vádlott és felnőttkorú társa 2017. október 20-án Berettyóújfaluban szórakoztak és italoztak, majd 21 óra körül a vasútállomásra mentek, hogy vonattal hazautazzanak. A vonat indulásáig még sok idő volt, ezért a közelben sétálgattak.

A vasútállomás környékén, az egyik utcán, észlelték az előttük gyalogló sértettet, és elhatározták, hogy megszerzik a férfi értéktárgyait. A vádlottak követték a sértettet, majd amikor a háta mögé értek, a fiatalkorú vádlott őt megrúgta. A váratlan támadás miatt a férfi a földre esett, ekkor mindkét vádlott testszerte rúgni kezdte, közben többször megkérdezték tőle, hogy mennyi pénze van. Felszólították, hogy az értéktárgyait adja át részükre.

A sértett nem engedelmeskedett, ezért a vádlottak a dzsekije zsebéből kivették a mobiltelefonját és az irattárcáját. A bántalmazás során a földre esett a sértett sporttáskája is, amelyet a fiatalkorú vádlott felkapott, valamint a sértett irattárcáját is eltette, míg a másik vádlott a mobiltelefont vitte magával. A vádlottak ezután elszaladtak a helyszínről.

A sértett a vádlottak után szaladt, útközben találkozott két kerékpárossal, akik segítettek neki. A vádlottak után hajtottak, akik ezt észlelve eldobták a lopott táskát, az irattárcát és a mobiltelefont. A sértettnek okozott kár – 31.800,- forint – megtérült.

A vádlottak bántalmazása miatt a sértett testszerte nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként elkövetett rablás bűntette, továbbá a fiatalkorú vádlott esetében közokirattal visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon – olvasható az ügyészség honlapján. A vádiratban a felnőttkorú vádlottra börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, míg a fiatalkorú vádlott esetében javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozta.