Vannak hiányosságok, de pótolhatók

Akt.:
Hajdúszoboszlói életkép
Hajdúszoboszlói életkép - © Fotó: Matey István
Hajdúszoboszló – Az Állami Számvevőszék befejezte a hajdúszoboszlói önkormányzat belső kontrollrendszerének ellenőrzését.

Az egyéb pénzügyi- és ellenőrzési folyamatok mellett a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, a pénzügyi tevékenység kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés terén talált szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hajdúszoboszlói önkormányzatnál elvégzett vizsgálata során.

Nem keletkezett kár

A Képviselő-testület nem állapította meg a köztisztviselőkkel szembeni hivatásetikai alapelvek részletes tartalmát, valamint az etikai eljárás szabályait. A kockázatkezelés kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. A jegyző nem szabályozta a képviselő-testületi működési szabályzatban a képviselő-testület bizottságai nem helyi önkormányzati képviselő tagjait érintően a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét – olvasható egyebek mellett a vizsgálat lezárásáról szóló sajtóanyagban.

A Napló kérdésére dr. Benedek Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője úgy tájékoztatott, hogy a település önkormányzatát, az ott élőket nem érte kár, ugyanakkora szabálytalanságok miatt megvan annak kockázata. Hozzátette: az ellenőrzésről készített számvevőszéki jelentés a társadalom számára jelzi, hogy közpénz nem maradhat ellenőrizetlenül.

Az ÁSZ Hajdúszoboszló polgármestere, illetve jegyzője részére fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük. Amennyiben ez határidőre nem készül el, vagy azt nem fogadja el az ÁSZ, jogkövetkezményei lehetnek.

HBN


Segíti a munkájukat

Az Állami számvevőszék ellenőrzéseit féléves ellenőrzési terv alapján végzi. Ezek megtervezését, végrehajtását az a cél vezérli, hogy az ellenőrzések eredményeinek hasznosításával hozzájáruljanak a nemzeti vagyonnal való átlátható, elszámolható és felelős gazdálkodáshoz. A települések kiválasztását az egyes ellenőrzési témákhoz alapos kockázatelemzés előz meg. A hajdúszoboszlói önkormányzat belső kontrollrendszer kialakítása terén a közepesen kockázatú besorolást kapta ez év januárjában.