Vannak, akik saját szemükkel is látták

Vannak, akik saját szemükkel is látták
© Fotó: Matey István
Debrecen – A második világháborúban lebombázott, az egykori Deák Ferenc – ma Petőfi tér – utcai status quo zsinagóga emléke előtt tisztelegtek a Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Zsidó Szabadegyetem által szervezett konferencia résztvevői csütörtök délután, a hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában.

A nyár előtti utolsó előadás egyben amolyan nulladik napja is volt a péntektől vasárnapig tartó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Debrecen és határon túli testvér hitközségeinek nemzetközi konferenciájának.

1l2a0004Fotó: Matey István

Modell készült

A rendezvényen dr. Mazsu János történész részletesen beszámolt a debreceni zsidónegyed kialakulásáról, létrejöttének okairól, annak kezdeti összetételéről, míg Papp József helytörténész bemutatta magát az egykori status quo zsinagógát, és annak történetét. A program érdekességeként a nyilvánosság számára elsőként mutatták be a bécsi Lena Nindl építész által készített 3D-s képzeletbeli rekonstrukciós modellt a zsinagógáról. Az építész rengeteg korabeli információt összegyűjtve, valamint a tervező hasonló munkáit tanulmányozva készítette el a modellt, amelynek segítségével az utolsó szegletig bebarangolhatjuk az egykori épület minden zugát.

A konferencia záróakkordjaként a koruknál fogva a zsinagógát még saját szemükkel látottak a korabeli személyes emlékek felidézésével tisztelegtek az egykor európai mértékkel mérve is nagyszerű épület előtt.

MSZ