VANCOUVER 2010 – Megvannak az első aranyérmek

VANCOUVER 2010 – Megvannak az első aranyérmek
Svájcé lett az első aranyérem a vancouveri téli olimpián, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók nem lettek döntősök, a játékoknak helyet adó kanadai nagyvárosban egyre több tüntetés zajlik – ez a téli olimpia első napjának, a szombatnak a mérlege.

A férfi szánkósok versenyét Nodar Kumaritasvili pénteki halála után is megrendezték: a pályán kisebb változtatást hajtottak végre, hogy megelőzzenek egy újabb tragédiát.

Az első aranyérmet a vancouveri téli olimpián a svájci síugró, a normálsáncon győztes Simon Amman nyerte a lengyel Adam Malysz és az osztrák Gregor Schlierenzauer előtt.

A gyorskorcsolyás aranyérem a holland Sven Krameré lett: ő négy évvel ezelőtt Torinóban lecsúszott az első helyről, most olimpiai rekordot döntött 5000 méteren.

A rövidpályás – 1500 méteres – gyorskorcsolyában dél-koreai aranyérem született: Li Jung-Szu nyert, viszont két honfitársa az utolsó kanyarban kilökte egymást.

A kanadaiak abban reménykedtek, hogy a címvédő Jennifer Heil győz majd a buckasíben: nagy csalódásra viszont ő második lett az amerikai Hannah Kearney után, így Kanada egyelőre harmadik hazai olimpiáján sem szerzett még aranyat.

Hatalmas meglepetést okozott viszont a szlovák Anastasiya Kuzmina, aki a sílövők női sprintversenyében nyert, így Szlovákia első téli olimpiai aranyát szerezte meg.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók nem jutottak be a végső döntőkbe: a női váltó versenyében negyedikként végeztek Huszár Erikáék, akik így csupán a B döntőbe jutottak be. Az egyéni számokban Darázs Péter jutott egyedül tovább az előfutamból, de az elődöntő számára a végállomást is jelentette 1500 méteren.

A 21. téli olimpiának helyet adó Vancouverben eközben újabb demonstrációk voltak: csaknem 100 olimpia-ellenes tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel, ablakokat törtek be, autókat rugdostak meg. Legkevesebb két rendőr megsérült, hét demonstrálót letartóztattak.