Van szolgáltató, de tizenkét ember munkája odalett

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Hajdú-Bihar – A Füteszből kivált FÜT-M munkája a Füteszre maradt.

Igazi csiki-csuki az, ami a megyei kéményseprés körül megy. Februárban a megyei szolgáltatást végző Fütesz Kft. bejelentette, ezen a néven a vállalat csak Debrecenben szolgáltatna, a hajdú-bihari munkára létrehoznák a FÜT-M Kft.-t. Március végén azon a közgyűlésen hagyta ezt jóvá a debreceni képviselő-testület, amikor a BM rendeletét (a korábbi kettő helyett már csak egyszer kell évente ellenőrizni a szilárd tüzelésű kéményeket) beiktatták a helyi szabályozásba. A cég tehát egy időben született meg a „halálos ítéletével”.

Így nem is csoda, ha múlt hónapban – ahogyan azt a Naplóban megírtuk – bejelentették, gazdasági ellehetetlenülés miatt befejezik a szolgáltatást. Ezután a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kénytelen volt hivatalból kijelölni egy szolgáltatót. Mivel a legközelebbi cég a Fütesz volt, ezért őket. „A következő, legfeljebb kilenc hónapban ők látják el a szolgáltatást” – tájékoztatott a katasztrófavédelmi igazgatóság. A Fütesz vezetője, Magyar György pedig úgy fogalmazott, annyiban változott a helyzet, hogy a megszűnt cég állományából 12 embert nem tudtak átvenni (29-et igen), s így kevesebb emberrel szolgáltatnak ugyanakkora területen.

Kacskaringós úton

– De jogosulttá váltunk állami kompenzációra, így bízunk benne, hogy nullszaldósak leszünk – fejezte ki reményét. Az állami kárpótlás útja is megér egy misét: a cég a debreceni önkormányzatnak, a DMJV az energetikai hivatalnak, az pedig a minisztériumnak továbbítja a kitöltött, minden szinten ellenőrzött és jóváhagyott nyilatkozatot, hogy a pénz – ha megítélik – a minisztériumból az önkormányzaton keresztül visszakerülhessen a Füteszhez.

HBN-FÁ