Van pár tippünk, ha jó gulyást akar főzni

Akt.:
Van pár tippünk, ha jó gulyást akar főzni
© Illusztráció: Derencsényi István
Háromféle gulyásleves receptjét osztjuk meg most önökkel, próbálják ki őket bátran, megéri!

Recept: Marhagulyás

Hozzávalók (5-6 főre):

  • 1 kg marhahús
  • olaj vagy zsír
  • 1 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem)
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 3-4 vöröshagyma
  • 2-2 db paprika, paradicsom
  • néhány szem burgonya
  • só, fűszerpaprika, bors, köménymag, babérlevél
  • Igény szerint nokedli

Elkészítése:

A felkockázott marhahúst a zsíron üvegesre pirított hagymára, paprikára, paradicsomra (lecsós alapra) tesszük, majd kifehéredésig sütjük. Ezután felöntjük vízzel, és akkor adjuk hozzá az evőkanálnyi fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet. Amikor a hús főzési idejéből annyi marad, amennyi a zeller, a karalábé, a sárga- és fehérrépa megpuhulásához szükséges, akkor kerülnek bele a kockára vágott zöldségek, majd a burgonya. Ez a gulyás lestyán- és zellerlevél hozzáadásával, valamint a beleszaggatott nokedlivel lesz tökéletes.

– Sigér Zsuzsanna és a téglási reformátusok receptje –


Csülkös babgulyás

Hozzávalók (5-6 főre):

  • 1 füstölt sertéscsülök (előző este beáztatjuk)
  • 60 dkg füstölt tarja
  • mangalicazsír
  • 3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej zeller
  • 3-4 szál sárgarépa, ugyanannyi petrezselyem
  • só, bors
  • lestyán
  • babérlevél
  • 3-4 paprikából, paradicsomból lecsóalap
  • fél kg tarkabab (előző este beáztatjuk)

Elkészítése:

A hagymákat és a zellert felkockázzuk, mangalicazsíron együtt pirítjuk az üveges állapottól picit tovább. A csülköt kivesszük a levéből, 2×2 centiméteres kockákra vágjuk, a levét nem használjuk fel. A felkockázott tarjával együtt rátesszük a hagymára, és fehéredéstől picit tovább pirítjuk. Amikor pici levet enged a hús, fűszerezzük, a kevésbé gyakorlottak félrehúzzák az ételt a tűzről. Só, bors, babérlevél és fűszerpaprika kerül bele, valamint a lestyán, majd a lecsós alap. Összekeverjük, és felöntjük vízzel. A bab belekerülhet megfőzve is (akkor később), de szerencsésebb együtt főzni a hússal. Közepes tűzön főzzük, és amikor ¾-es készültségben van a hús, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és a burgonyát. Készre főzzük, majd házi csipetkét vagy nokedlit szaggathatunk bele végül.

– Tóth Miklós és barátai receptje –


Szarvasgulyás

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvashús
  • közepes méretű füstölt csülök (beáztatva)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1-2 evőkanál zsír
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • csipetnyi őrölt kömény
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom
  • csapott teáskanál mustár
  • 30-40 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé)

Elkészítése:

A sütnivaló szalonnát zsírjára pirítjuk, majd pótoljuk 1-2 kanál zsírral, és abban dinszteljük a hagymákat. Picit később a zöldpaprikát és a héjától megfosztott paradicsomot is hozzáadjuk. Amikor a paprika üvegesre puhult, az egészet elkeverjük a fűszerekkel és a mustárral. Jöhet a hús, a csülök, majd felengedjük vízzel. Körülbelül félfővésben tesszük hozzá a zöldségeket, s már majdnem kész, amikor házi készítésű nokedlit szaggatunk bele. Tejföllel kínáljuk.

– Kovács Kata és barátai receptje​ –









hirdetés