Van olyan megyei polgármester, aki a közmunkás bér alatt keres

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Hajdú-Bihar – Lázár János a napokban jelentette be, hogy az 1500 fő alatti települések akár 30 százalékkal is növelhetik polgármesterük juttatását, ha annak költségét ki tudják gazdálkodni. A Napló által megkérdezett polgármesterek vérsmérséklettől függően eltérően fogadták a kormányzati felvetést. A kistelepülések vezetői megyénkben is jóval többet dolgoznak manapság, feleannyi fizetésért.

„Gyakran kérdem magamtól: hát normális vagyok én?! Azt még csak lenyeltem volna, hogy százezer forinttal kevesebb lett a bruttó bérem, de hogy a polgármester munkáját ennyire ne nézzék semmibe…” – osztotta meg velünk keserűségét Krucsó Antal furtai polgármester a fentiek kapcsán.

Ha nem látják…

Balogh András tépei polgármester sem kertelt, amikor a témáról kérdeztük. – Én azt mondom, hogy ha a politikusok, az állam felelős vezetői nem látják azt a rengeteg munkát, amit itt a végeken egy települési vezető nap mint nap végez, akkor legalább ne alázzanak meg minket ilyen ajánlatokkal. Amiről persze ők is pontosan tudják, hogy nem kivitelezhető. Egyrészt a faluban minden fil­lérnek megvan a helye, másrészt, hogy venné az ki magát, hogy a polgármester megemelteti akár 30 százalékkal a saját maga bérét?! Annak ellenére, hogy a kistelepüléseken több tízezer forinttal csökkent a polgármesterek fizetése, és a költségtérítés is csak töredéke a korábbinak – mondta, hozzátéve, hogy az ő nettó fizetése húszezer forinttal lett kevesebb. „Konkrét szakmákat hadd ne említsek, legyen elég annyi, hogy jó néhányan élnek Tépén olyanok, akik a polgármesternél többet keresnek.”

Érzékletes példa

Zilai Károly nagykereki polgármester érzékletesen fogalmazott: az ő fizetése egy éve még annyi volt, mint húsz évvel korábban, ma viszont már annak is alig több, mint a fele. Név nélkül nyilatkozó polgármester kollégája arról beszélt, hogy bár az állami normatívából valóban nem telik az ő szégyenletesen alacsony bérének az emelésére, a vállalkozási tevékenység eredményéből azonban (ha akarná) tudná orvosolni ezt a gondot a falu. Csakhogy szerinte ez egy olyan ország, ahol ha a települési vezető havi fizetését bruttó 75-ről bruttó 95 ezer forintra emelnék, az illetőt előbb nyelnék keresztbe a választók, mintsem felvehetné az emelt fizetését.

A pénz egy dolog…

Eszenyi Antal is nehezen tudja magába fojtani az indulatait, amikor a bérkérdés kerül szóba. A bedői polgármester mellébeszélni nem akar, ezért inkább rögvest a számokra tér: az előző ciklusban 175 ezer forint volt a bruttó fizetésem, most bruttó 75 ezer. Ráadásul a költségtérítés összege is jelentősen csökkent, a korábbi havi 50 ezerről 15 ezerre. Csak a feladat lett több, de az aztán tényleg – sorolja a tényeket és közben mintha mentséget keresne önmaga számára azért, hogy ilyen körülmények között is vállalja a település vezetését. Végül egyetlen mondatba tud belekapaszkodni, ami így hangzik: 17 év után nem akartam feladni. Az már csak hab a tortán, hogy miközben neki kell bajlódni a sok közfoglalkoztatottal, a közmunkás a hónap végén nettó 52 ezer 600 forintot visz haza, míg a polgármesteri borítékban 50 ezer 200 forint lapul. – A miniszter könnyen beszél, de ne felejtsük el, hogy egy társadalmi megbízatású polgármester nem elsősorban azért a néhány tízezer forintért veszi a nyakába a falu minden gondját-baját – mondta.

– Petneházi Attila –


A legfájóbb pontok

• A feladatuk több lett, a bérük kevesebb• Az erkölcsi elismerés hiánya

• Ne állítsák őket szembe a választóikkal!

• A béremelés fedezetét képtelenség kigazdálkodni

• A közmunkás többet keres, mint a polgármester

• A megkérdezésük nélkül döntöttek róluk

• Megalázó, hogy fedezet nélkül ígérnek


„Akár egy téeszelnök…”

Pap Miklós, Mezőpeterd első embere a közmunkaprogram felfutása óta gyakrabban érzi magát brigádvezetőnek vagy téeszelnöknek, mint polgármesternek. Erről maga beszélt a Naplónak, miként arról is, hogy Lázár Jánosnak valószínűleg fogalma sincs az itteni életkörülményekről, ha ilyeneket beszél. Ő egyébként nettó 30 ezer forinttal visz haza kevesebbet, mint korábban, miközben a munkája több lett. Bár azt mondja, ő még hallgasson, hiszen az ötszáz fő alatti településeken igazán katasztrofális a polgármester kollégáinak a helyzete. „Faluhelyen vállalkozói bevétel nincs, települési adót meg csak ne vessünk már ki az amúgy is szegény családokra azért, hogy a polgármester egy kicsit jobban érezze magát!” – tette hozzá.
hirdetés