Van olyan inger, ami már az érzékszerveinknek is sok

Akt.:
A vidám, színes dudák hozzá tartoznak az óévbúcsúztatáshoz. Nem is ezek hangja veszélyes a fülre, hanem a robbanó, dübörgő eszközöké
A vidám, színes dudák hozzá tartoznak az óévbúcsúztatáshoz. Nem is ezek hangja veszélyes a fülre, hanem a robbanó, dübörgő eszközöké - © Fotó: Kiss Annamarie
Hajdú-Bihar – A veszélyes zajokkal terhes szilveszteri mulatozás elővigyázatosságot kíván.

  • Az óévbúcsúztató hagyományosan durrogástól, dudálástól, utcabálban vagy házibuliban dübörgő zenétől hangos. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ép füllel érkezzünk meg az újévbe?
  • – Legyünk körültekintőek! Az önfeledt szórakozás során is vigyázzunk magunkra és társainkra! Kerüljük el a nagy erejű zajforrásokat! Koncertek, hangosítással társuló rendezvények során ne álljunk a hangfalak elé vagy közelébe! – figyelmeztet dr. Rezes Szilárd Gyula, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika megbízott igazgatója.
  • – Az otthoni tűzijáték-használatnál alapszabály, hogy csak megbízható forrásból származó eszközöket és az alkalmazási javaslatnak megfelelően szabad használni. Házi tűzijátéknál be kell tartani a biztonsági távolságot, ami felnőttek esetében 15-20 méter, gyermekeknél a hallószerv érzékenyebb volta miatt 40-50 méter. Zárt térben tilos pirotechnikai eszközöket felhasználni! És ha végül mégis bekövetkezik a baj, vagyis nem múló tompa hallás, füldugulás vagy szűnni nem akaró fülzúgás marad vissza egy nagy erejű hanghatás után, ajánlott időben, 24 órán belül fülész szakorvost felkeresni.

Az óév búcsúztatása, a szilveszteri mulatozás manapság sokak számára elképzelhetetlen az érzékszerveket stimuláló ingerek túlzsúfolt kavalkádja nélkül. Fényár és színes villódzás, zsivaj, zene és durranások, változatos ízek és illatok teszik izgalmassá az ünnepet. S habár jó ezekben elmerülni, van olyan inger, ami már az érzékszerveinknek is sok. Az erős hangok káros hatásáról kérdeztük dr. Rezes Szilárd Gyulát, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika megbízott igazgatóját.

Akár maradandó is lehet

– A hallószerv érzékenységét jellemzi, hogy igen szélsőséges körülmények között is tökéletesen tud működni: a nagy csendben való halk neszeket éppoly pontosan képes érzékelni, mint az ipari gépek hangos zúgása mellett elhangzó beszédhangot. A hallószerv a természetes, élettani hangingerek mellett működik ideálisan, míg a természetestől jelentősen eltérő erejű hangok hatására megsérülhet. Szilveszterkor gyakoribbak a hangsérülések a nagy hangerejű koncertek és a pirotechnikai eszközök (házi tűzijátékok, robbanótöltetek) használata miatt. A sérülés az átmeneti halláscsökkenéstől akár a maradandó halláskárosodásig terjedhet – mondta a szakember.

Dübörgés

Mennyire veszélyesek a koncerten dübörgő hangfalak? – kérdeztük. – A dübörgés találó kifejezés, hiszen ha valaki egy koncert során az extrém nagy erejű hangfalak elé sodródik, bizony a mellkasán is érezheti dübögni a hangnyomás változása révén a zene lüktetését. Egy ilyen nagy erejű hang hosszabb időn át hatva megviseli, elfárasztja a hallószervet. A hallásfáradás jelenségének jele a halláscsökkenés és tompa fülzúgás, amely a zajos környezetből szabadulva, csendes körülmények között, a koncertről való hazabandukolás, vagy ágyban fekve elalvás előtt válik észlelhetővé. Sokan a fáradtságnak, a nyüzsgés utáni kimerültségnek, esetleg az elfogyasztott italoknak és ételeknek tulajdonítják, és nem is gondolnak arra, hogy a hallószervük szenvedett el átmeneti kifáradást. Másnapra a baj megszűnik, egy pihentető alvás, és főleg a csend elegendő a hallószerv teljes regenerálódására.

Az egyszeri szilveszteri mulatozóknak így nincs nagyon mitől félniük, azonban a rendszeres koncertre járók esetében a gyakran ismétlődő hallásfáradás, főleg, ha nem biztosított a rendszeres és teljes regenerálódás lehetősége, akár maradandó halláscsökkenés kialakulásához is vezethet”

– figyelmeztetett dr. Rezes Szilárd Gyula.

A tűzijátékok

A szilveszter a tűzijátékok, durranások, robbanások ideje. Okozhat-e fülészeti bajt a szilveszteri pirotechnika? – faggattuk tovább a klinikaigazgatót.

Dr. Rezes Szilárd Gyula | Fotó: magánarchívum

– A tűzijátékok és egyéb pirotechnikai eszközök robbanása során keletkező hirtelen nagy erejű hang halláskárosodáshoz vezethet. A legsúlyosabb esetben, a fül közvetlen közelében történő robbanás (dörej), amely a hanghatás mellett légnyomásváltozással is jár, akár mechanikailag károsíthatja a dobhártyát vagy a középfül apró részeit. A dörejártalom a sérült oldalon azonnali halláscsökkenéssel és éles fülcsengéssel jár. Szerencsére ritka balesetről van szó, bár súlyossága miatt azonnali orvosi ellátást igényel. A házi tűzijáték balesetek másik fajtáját a hosszú perceken át tartó, ismétlődő, nagy intenzitású robbanások zaja váltja ki. A hallószerv heveny zajsérülést szenved, a hallás tompává válik, hirtelen bedugul a fül, szokatlan fülcsengés vagy zúgás jelentkezik. Ilyen esetben a belső fülben, az érzékelősejtek szintjén alakul ki károsodás. A durranó hangok után vissza­maradó tompa hallás az esetek nagy részében a hallásfáradáshoz hasonlóan pár óra elteltével regenerálódik. Amennyiben azonban egy hosszú éjszakai alvás, illetve 12–16 óra elteltével sem tér vissza a teljes hallás, vagy múlik el a fülcsengés, orvosi vizsgálatra és hallásvizsgálatra van szükség. A vizsgálatokkal igazolt heveny zajsérülés következtében kialakuló halláscsökkenés időben alkalmazott gyógyszeres kezeléssel visszafordítható.

A hangsúly a kellő időben elkezdett kezelésen van, hiszen a baleset időpontjától számítva minél hamarabb tudjuk elkezdeni a kezelést, annál nagyobb eséllyel várható a heveny zajsérülésből való teljes gyógyulás”

– tudtuk meg.

Ma már büntetik

A szilveszteri petárdákat illetően a doktor leszögezte: a felelőtlen petárdahasználat volt korábban a hallásbalesetek leggyakoribb oka. A szilveszteri szabadtéri rendezvényekre összegyűlt tömegben az emberek közé dobott petárdák robbanása több alkalommal hallássérülést okozott. Jelenleg azonban a törvényi úton megvalósuló tiltás miatt ezektől a balesetektől már kevésbé kell tartanunk. Hazánkban már a petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, használatuk pedig büntetést von maga után.

– Barak Beáta –


Hajdú-Bihar - Ne feledkezzünk meg a pirotechnikai termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról - figyelmeztet a rendőrség. Szilveszterkor önfeledten, szórakozással búcsúztatjuk az évet és sokan teszik ezt emlékezetesebbé tűzijátékkal. Azonban annak érdekében, hogy az év utolsó napja i...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Csütörtöktől szabadon vásárolhatunk szilveszterkor használható pirotechnikai eszközöket. A kis tűzijátékokat – melyeket hivatalosan harmadik osztályba sorolt pirotechnikai eszközöknek hívnak – kizárólag szilveszter este hattól másnap reggel hatig szabad használni....