Van miből meríteni az ukránok ellen

Akt.:
Van miből meríteni az ukránok ellen
© Fotó: Derencsényi István
Berettyóújfalu – Bátor játék, sok kialakított helyzet és remek hozzáállás jellemezte a magyarokat a nyitányon.

Remekül helytállt első mérkőzésén a magyar futsalválogatott a belgrádi Európa-bajnokságon: kedden este a világranglista-vezető Spanyolországgal küzdött meg Sito Rivera alakulata. A találkozó, ahogyan az várható volt, spanyol sikert hozott, 5–2-re nyert a hatszoros Eb- és kétszeres vb-győztes hispán együttes. Ám ez egy olyan vereség volt, melyből lehet építkezni, hiába a két nemzeti együttes közti nagy különbség, a magyarok megmutatták, nem szabad őket lebecsülni.

Jól játszottak

Az első nagy lehetőség Mario Rivillos előtt adódott, lövése azonban a lécen csattant. Már az elejétől felvállalták a bátor támadójátékot Trencsényi Jánosék, ügyelve persze arra, nehogy egy kontrából az ellenfél szerezzen vezetést. Németh Péter és Dróth Zoltán is veszélyeztetett, de a rutinos Paco Sedano mindent fogott. Aztán egy szerencsétlen szituáció végén, a 7. percben Németh öngóljával mégis a spanyolok kerültek előnybe. Nem egyszer egyenlíthettek volna a Sito tanítványok, a befejezésbe azonban rendre hiba csúszott. A szünet előtt bebiztosította előnyét a rivális, előbb Bebe maradt felügyelet nélkül, amit ki is használt, majd Miguelín talált utat magának a kapuba, 3–0.

A második félidőben sem lehetett panasz a hozzáállásunkra, megtartottuk a harcosságunkat és szépíteni is sikerült, Dróth tíz méterről lőtte ki a bal felsőt. Azért a spanyolok négy hiányzójuk ellenére is jelezték, nem véletlen vezetik a világranglistát. Egy szép összjáték végén Miguelín hálószaggató lövése után már 4–1, majd Andresito megmozdulása nyomán 5–1 volt az állás. A hajrában Dróth cselezett kettőt, és Paco Sedano lába között elgurítva a labdát beállította az 5–2-es végeredményt.

A több száz magyar drukker szinte hazai környezetet teremtett a Kombank Arénában, ahol a derbi végén (és egyébként végig a mérkőzésen) megérdemelten szólt a taps nemzeti együttesünknek.

Nagy meccs lesz

Magyarország legközelebb csütörtökön 21 órától (élő M4 Sport) Ukrajnával csap össze, az ütközeten már Harnicsh Ákos is bevethető lesz, ami nagy segítség.

Jól ismeri egymást a két gárda, hiszen számtalanszor megmérkőztek már. Legutóbb december közepén, a győri világbajnoki selejtezőtornán csaptak össze, az a találkozó 5–3-as ukrán diadallal zárult.

A honi válogatott csapatkapitánya, Trencsényi János portálunknak nyilatkozva elmondta, ahogyan a spanyolok, az ukránok is a pontrúgásokban erősek, így arra kell majd törekedniük, hogy a lehető legtovább letámadjanak, és ne engedjék a saját kapujuk elé ellenfelüket. „Trenyó” a sok-sok találkozás közül visszaemlékezett például a 2014-es Eb pótselejtezőinek rájátszására, mikor az odavágón 2–1-ra Ukrajna nyert, majd a visszavágón 5–4-re a magyarok jártak sikerrel, de hiába, ugyanis idegenben rúgott több góllal az ukránok jutottak ki a kontinenstornára. Ez a fájó emlékek közül csak az egyik, van tehát miért elégtételt venni honfitársainknak. Trencsényi szerint fejlődtek annyit az utóbbi időben, hogy most felülkerekedjenek.

Minden csoportból az első két helyezett jut be a legjobb nyolc közé, vagyis a negyeddöntőbe, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Magyarország, ha legyőzné Ukrajnát, történelmet írna, megszerezné ugyanis első Eb-sikerét, illetve bejutna a negyeddöntőbe is. A továbblépéshez adott esetben persze a döntetlen is elég lehet, ha ikszelnének a felek, akkor az döntene, ki mennyire végzett Spanyolországgal szemben (Ukrajna szombaton 18.30-tól mérkőzik meg a spanyolokkal).

Egy biztos, ha Sito Rivera tanítványai ugyan olyan elszántsággal játszanak majd második meccsükön is, mint ahogy azt tették a hispánok ellen, jó eséllyel pályáznak történetük első Eb-diadalára, netán pontjára.

HBN


Csoportkör, 1. forduló
Spanyolország–Magyarország 5–2 (3–0)

Belgrád, Belgrád Aréna, 5100 néző. Vezette: Tomic (horvát), Sorescu (román)

Spanyolország: Paco Sedano – Mario Rivillos, Pola, Lin, Raúl Campos. Csere: Jesús Herrero (k.), Juanjo (k.), Ortiz, José Ruiz, Bebe, Andresito, Rafa Usín, Alex, Miguelín. Szövetségi kapitány: José Venancio López

Magyarország: Tóth – Klacsák, Horváth, Németh, Rábl. Csere: Tihanyi (k.), Öreglaki, Dávid, Trencsényi, Gál, Szeghy, Dróth, Hosszú. Szövetségi kapitány: Sito Rivera
Gól: Németh (7. – öngól), Bebe (15.), Miguelín (20., 29.), Andresito (36.), illetve Dróth (24., 38.)