Van megoldás a penészmentes életre

Van megoldás a penészmentes életre
© Illusztráció: Magánarchívum
Budapest – A háztartások 90 százalékának gyűlt már meg a baja a penésszel.

Hiába van mindenki tisztában a penész egészségkárosító hatásaival, a többségnek nem sikerül végleges megoldást találni. A festés utáni „tisztaság szagról” viszont kevesen tudják, hogy egészségtelen, de mégis mindenki szereti.

A szeptemberben 300 otthontulajdonos körében készített felmérés eredménye megdöbbentő: a válaszadók 90 százalékának volt már gondja a penésszel. Legtöbben (37 százalék) a fürdőszobában szembesültek a problémával. 29 százalékuk a szobákban, 21 százalék pedig a konyhában találkozott penészesedéssel. A válaszadók 6 százalékának pedig mindenhol volt már gondja penésszel.

Nem találják a megoldást

A párás, nedves helyiségekben (fürdőszobában, konyhában) a megtelepedő penészgombák és spóráik olyan allergéneket terjeszthetnek, melyek komoly betegségek melegágyai lehetnek – mint az egyre gyakoribb asztma és légúti problémák. A megkérdezettek 98 százaléka tisztában van a penész egészségkárosító hatásaival, melyet 93 százalékuk jelentős mértékűnek tart. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a penész egészségkárosító hatása elhanyagolható. Azonban hiába tudják, hogy veszélyes, végleges megoldást csak a megkérdezettek 25 százalékának sikerült találnia. A többségnek (58 százalék) csak átmenetileg, 11 százaléknak pedig egyáltalán nem sikerült megoldania a problémát.

Az okot kell megszüntetni

A penészes felületek kezelésére léteznek speciális tisztítószerek, de ha valaki nem szívesen használ vegyi anyagokat, készíthet házit is. Azonban mindez csak átmeneti megoldást fog jelenteni, ugyanez vonatkozik a penészedésgátló anyagokra is. A probléma végleges megoldásához a kiváltó okot kell megszüntetni. A megfelelő szellőztetés mellett a hőhídmentes hőszigetelés lenne a tartós megoldás, bár így is előfordulhat párakicsapódás és a tartósan nedves felületek, – szellőztetéstől, hőszigeteléstől függetlenül, – biztosabb megoldása, ha penészedésgátló anyagokat is alkalmazunk. Ehhez mindenképpen érdemes kikérni szakember vagy gyártó véleményét. A válaszadók 88 százaléka szereti a frissen festett helyiségek „tisztaságszagát”, illatát. 67 százalékuk úgy gondolja, hogy jótékony hatással van az egészségre. Csak 28 százalék van tisztában azzal, hogy amit a frissen festett házban érzünk az a párolgó vegyületek szaga, ami a festékek összetételétől függően egészségkárosító hatású. – Ha lehet, válasszunk a környezetünkre és az egészségre nem ártalmas építőipari segédanyagokat. Már léteznek olyan ökológiailag fenntartható termékek és termékrendszerek, melyek nem tartalmaznak oldószert és szennyező anyagokat és így védik a kivitelező szakemberek és a lakók egészségét – mondta Markovich Béla szakember.

HBN

Címkék: ,