Van az a pénz…

Illusztráció
Illusztráció
Finoman szólva nem túl baráti gesztus embereket azért kirúgni ma, hogy holnaptól (feleannyi pénzért) közmunkásként végeztessék el velük ugyanazt a munkát, de nemcsak ez vele a probléma. Petneházi Attila írása.

A közmunkát ugye eredetileg a gazdasági válság negatív hatásainak a tompítására találták ki, ami egy ideig valóban hatékony megoldásnak bizonyult, csakhogy nem fejlődött tovább. Sőt, mostanra az elsődleges munkaerőpiac igényének kifejezett gátjává vált.

Egyetértek azokkal, akik szerint a közmunka a jelenlegi formájában elutasítja a munkaerőpiacot, hiszen a szereplői nincsenek hatékonyságra késztetve. Hiába, más a tulajdonosi mentalitás egy önkormányzatnál, ahol tudják, hogy több száz embernek kell hónapokon keresztül találniuk valamilyen elfoglaltságot, és más egy cégnél, ahol a határidők és a költségek kordában tartása az elsődleges szempont. A két kultúra között szűk az átjárás; ha van egyáltalán…

Jól látható, hogy a közmunka a mai napig nem érte el deklarált célját, azaz a munkanélküliek vissszavezetését az elsődleges munkaerőpiacra, hiszen éppen ezzel ellentétes tendencia körvonalazódik; úgy tűnik, van az a pénz, amiért a közszolgából érdemes közmunkást faragni.

– Petneházi Attila –


Közmunkásként veszik vissza az elküldötteket, csak éppen feleannyi bérért
Hajdú-Bihar – A legügyesebben dolgozók plusz juttatást kapnának abból, amit maguk termeltek meg.

hirdetés