Van, aki már öt éve közhasznú

Közmunkások Bagamérban.
Közmunkások Bagamérban. - © Fotó: HBN
Hajdú-Bihar – Ettől az évtől új módi járja: hosszabb közmunka-programok, némileg több pénzért.

Ettől az évtől a közmunkások akár egész évben dolgozhatnak, ráadásul a munkájukért az eddiginél kicsit több pénz üti a markukat. A teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatott bére a tavalyi 77 ezer 300 forintról 79 ezer 155 forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör esetén pedig 99 ezer 100-ról 101 ezer 480 forintra nőtt.

Közmunka(hely)

Komádiban tavaly több Start-munkaprogramot is lebonyolítottak, így a bihari kisvárosban van hagyománya a hosszabb távú közfoglalkoztatásnak. Tóth Ferenc polgármester elmondta, hogy vannak, akik már öt éve folyamatosan részt vesznek a különféle programokban, így számukra gyakorlatilag a közfoglalkoztatás jelenti a munkahelyet, a megélhetés elsődleges terepét. A városvezető hozzátette, hogy idén mintegy 300 embert szeretnének foglalkoztatni Start-programok keretében, további háromszáz főt pedig az egyéb
hosszútávú programokba terveznek bevonni.

Bagamérban tavaly több mint 150 helybeli számára jelentett átlagosan fél éves elfoglaltságot a közmunka, idén azonban ezt (legalábbis a foglalkoztatás hossza tekintetében) szeretnék megfejelni. – A kéthónapos projektek annyit is érnek, az egész évre szólóknak viszont örülünk. Idén állítólag több ilyet is meghirdetnek, az eredményes részvételhez azonban előbb ki kell találni, hogy a rendelkezésünkre álló emberekkel milyen értékteremtő munkát tudunk elvégeztetni. Nem mindig egyszerű ugyanis összehozni a kínálkozó feladatot azzal, hogy van-e hozzá elegendő számú szakképzett munkaerő a faluban – fogalmazott Orvos Mihály polgármester. Hozzátette, hogy szerencsére éppen most megy náluk a szennyvízberuházás, ami például sokaknak adhat akár egész évben elfoglaltságot. A másik nagy terület a mezőgazdaság, ami hagyományosan nagy létszámú közfoglalkoztatottat képes felszívni.

Aki akar, az tud…

Berekböszörményben egy-két területen tavaly is futottak már egész évre szóló programok. A Start Mezőgazdasági Mintaprogram például 127, a drótfonó üzemre épített projekt pedig további 36 embernek adott feladatot tizenkét hónapon keresztül. Nagy Ernő polgármester elmondása szerint idén 350 fő közfoglalkoztatására nyújtottak be igényt, ami a még folyamatban lévő képzéssel együtt éves szinten mintegy 400 fős foglalkoztatást tenne lehetővé. – A növénytermesztés, az erdőgazdálkodás, az állattenyésztés, a drótfonás vagy a parkgondozás területén 12 hónapos munkáltatást tervezünk, de lesznek ennél rövidebb (4-6 hónapos) projektek is – avatott be elképzeléseikbe a falu első embere, aki szerint aki akar, az náluk dolgozhat.

Irány a fóliasátor!

Hajdúhadházon miként tavaly, úgy idén is a mezőgazdaság a fő csapásirány a közfoglalkoztatás terén – tudtuk meg Csáfordi Dénestől. A polgármester elmondta, hogy mivel a város költségvetése még készül, nehéz lenne megmondani, hogy mennyi önerő jut majd a különböző programokra, de ő arra számít, hogy 500-800 embert be tudnak majd vonni a közfoglalkoztatásba. – A település 50 hektáron gazdálkodik, a zöldség- és virágpalánták nevelésétől, a szőlőművelésen át a gyógynövények termesztéséig számos lehetőség kínálkozik a közmunkások foglalkoztatására – sorolta a települési vezető, aki szerint elkel majd a munkáskéz az útjavításoknál, a parkrendezésnél, a csatornatisztításnál vagy éppen az illegális hulladéklerakók felszámolásánál is.

– Petneházi Attila –


Több pénzért

Teljes munkaidőben foglalkoztatott havi bére: 77 ezer 300 helyett 79 ezer 155 forint
Szakképesítést igénylő munkakörökben a havi bér: 99 ezer 100 helyett 101 ezer 480 forint
Munkavezető közfoglalkoztatási bére havonta: 85 ezer 50 helyett 87 ezer 90 forint
Munkavezető garantált bére havonta: 109 ezer 40 helyett 111 ezer 660 forint