Van 12 tippünk arra, hogy vészeld át a kánikulát

Akt.:
Budapest, 2015. július 8. Gyerekek játszanak egy felfújható medencében egy lakótelepi lakás erkélyén a fõváros XIII. kerületében 2015. július 8-án. Az országos tiszti fõorvos július 4-tõl július 8-án éjfélig hõségriadót rendelt el, mert ebben az idõszakban eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot.
Budapest, 2015. július 8. Gyerekek játszanak egy felfújható medencében egy lakótelepi lakás erkélyén a fõváros XIII. kerületében 2015. július 8-án. Az országos tiszti fõorvos július 4-tõl július 8-án éjfélig hõségriadót rendelt el, mert ebben az idõszakban eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot. - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Debrecen – Nincs olyan ember, akit ne viselne meg az országban tomboló hőség, mi most mutatunk pár trükköt arra az esetre, ha már végképp nem bírja a strapát.

Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet.

A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavórt, hogy bármikor megismételhesse!

Lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is.

Tanácsos ilyenkor vékonyabb, jól szellőző, pamut takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se.

Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet.

Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy akár pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A gyerekek is nagyon fogják szeretni a hűtőkendőt, hiszen ők is szenvedhetnek a hőségtől. A hűtőpalack is remek ötlet lehet.

Egy műanyag palackot töltsünk meg hideg vízzel, és vigyük magunkkal az ágyba.

Használjuk nyugodtan a ventilátort, hogy átszellőztessük a szobát! Sőt, ha elé helyezünk egy nagyobb jégkockatömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventilátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

A meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

Nem csak energiatakarékossági szempontból kapcsolja ki az elektromos berendezéseket, hiszen azok működés közben hőt termelhetnek, mely feleslegesen fűti a szobát.