Változott az álláspont: külföldi is vehet földet

Változott az álláspont: külföldi is vehet földet
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Mégis beengedi a földárverésekre a külföldieket a kormány.

Lehetővé tette egy rendeletmódosítással a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, uniós tagállami állampolgárok részt vehessenek az állami földek árverésein. A kabinet azért „engedi be” a külföldieket a licitekre, mert az eddigi tiltást az Alkotmánybíróság valószínűleg megsemmisítette volna.

Törölt szövegrész

Már nem tiltja a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, tagállami állampolgárok részt vehessenek és érdemben licitálhassanak az állami termőföldek hamarosan kezdődő árverésein. Az eredeti, kizáró szabályozást a nemzeti földlapról szóló kormányrendelet tartalmazta, amely részletesen meghatározza a november 16-tól induló nyilvános földlicitek feltételeit. Az októbertől hatályos jogszabály eddig úgy szólt, hogy az állami földek árverésein helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személyek vehetnek részt. Most ebből a passzusból a kormány – egy újabb módosítással – törölte a „magyar állampolgárságú” szövegrészt. Ez azt jelenti, hogy európai uniós magánszemélyek is vehetnek földeket Magyarországon, ha egyébként megfelelnek a földműves kritériumoknak. Ha pedig ezeknek eleget tesznek, maximum 300 hektárt is vásárolhatnak, mivel a földforgalmi törvény földművesek számára ennyiben maximálja a megszerezhető földtulajdon-méretet.

Megsemmisítette volna

Az agrárszektor.hu információi szerint a változtatás oka az, hogy a kormányrendelet „felülírta” a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami állampolgároknak nem tiltja a magyarországi földvásárlásokat, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak és nyilvántartásba vetetik magukat. Ezért az ominózus kormányrendelet tiltó rendelkezését az Alkotmánybíróság valószínűleg egyébként is megsemmisítette volna, mivel a „rendeleti felülírás” nem felel meg a jogszabály-alkotási normáknak. Mint ismert, az Alkotmánybíróság ellenzéki képviselők beadványára foglalkozik az állami földeladásokat szabályozó jogszabályokkal. A testület soron kívüli eljárásban vizsgálja a kérdést.

HBN
hirdetés