Változó bortrendek tavasszal és nyáron

Változó bortrendek tavasszal és nyáron
© Fotó: Derencsényi István
Budapest – Az utóbbi években reneszánszát éli a borfogyasztás itthon.

Reneszánszát éli a borfogyasztás, ma már nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalabbak is szívesen kortyolgatnak egy-egy pohár minőségi bort. Bár úgy tűnik a vörösbort egyelőre nem lehet letaszítani a trónról, a fröccs népszerűségének növekedésével együtt nőtt a fehér illetve rosé borok kedveltsége. A várható tavaszi-nyári trendekről Kovács Zita borász beszélt.

Egy 2013-as felmérés (a Magyar Turizmus Zrt. Agrár­marketing Vezérigazgatóságának megbízásából készített közösségi bormarketinget támogató 2013-as országos felmérés adatai) szerint a magyar borfogyasztók körében a vörösbor a legelterjedtebb (86 százalék), ezt kevéssel követi a fehér, míg a rosét a megkérdezettek alig 60 százaléka fogyasztja. A válaszadók között a legnépszerűbb a magyar bor volt. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház borásza szerint is még mindig a vörösbor az első számú kedvenc, amiből a testesebbek mellett megjelentek a könnyedebb, gyümölcsösebb fajták is.

– A vörösbor elsősorban az idősebb korosztály körében népszerű, de az új, mediterrán jellegű, frissebb fajták a fiatalokat is meghódítják. Ezeket a könnyedebb italokat akár még nyáron is fogyasztják a vörös rajongók” – kezdte Kovács Zita. A tavasz első napsugaraival kissé megváltoznak a trendek, így a borok iránti kereslet is. A melegebb időben jóval többen fogyasztanak fehér bort, a nyári kánikulában pedig a rosé számít igazi sztárnak. Habár az elmúlt években nőtt a fehér és rosé borok iránti igény, még mindig nem annyira, hogy a vörösbor elveszítse első helyét. A fogyasztók egyre inkább mozdulnak a könnyed, gyümölcsös fajták felé típustól függetlenül. Ezekhez az igényekhez a borászoknak is alkalmazkodni kell, ami új kihívásokat és irányokat jelent majd a jövőben. Várhatóan idén is nagyon népszerű lesz a fehér borok közül az Irsai Olivér és a rosék is jól mennek majd tavasszal és nyáron– tette hozzá Zita.

– redlemon.hu –
hirdetés