Helyi közélet

2012.10.12. 13:35

A debreceni ferences atyák szolgálatára és elhurcolására emlékeznek

Debrecen - A ferences és a domonkos szerzetesek épp hetven esztendeje telepedtek le a cívisvárosban. A ferences atyák korábban a debreceni Szent István plébánián szolgáltak, a domonkos szerzetesek pedig ma is jelen vannak a Szent László Plébánia életében.

Debrecen - A ferences és a domonkos szerzetesek épp hetven esztendeje telepedtek le a cívisvárosban. A ferences atyák korábban a debreceni Szent István plébánián szolgáltak, a domonkos szerzetesek pedig ma is jelen vannak a Szent László Plébánia életében.

A domonkos szerzetesek október 20-21-én tartják megemlékezésüket, a Szent István-plébánia közössége pedig október 13-14-én tekint vissza ferences múltjára – hívta fel a figyelmet Kovács Ágnes egyházmegyei sajtóreferens.

A Szent István-plébánián előadásokkal, szentmise-bemutatással emlékeznek és egyben a templomszentelés 74. évfordulóját is megünneplik. Ezen az alkalmon mutatkozik be a nemrég megalakult Kiss Szaléz Baráti Kör is. (Kiss Szaléz ferences szerzetes a debreceni Szent István-templom plébánosa volt.)

A hálaadó szentmise ordináriumaként Pongrácz Zoltán Magyar miséje hangzik majd el – 45 év után – a plébánia énekkarának közreműködésével. Pongrácz Zoltán, aki a debreceni Szent Anna-templom kántoraként is szolgált, tanítványa volt Kodály Zoltánnak, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1996–2000-ig annak alelnökeként is ismert. Magyar mise című műve kéziratban található meg a Szent István-plébánián – ismerteti a sajtóreferens.

A szentmisét követően megkoszorúzzák a plébánia falán a ferences atyák szolgálatára és elhurcolására emlékeztető, 2010-ben elhelyezett és megáldott emléktáblát – olvasható a közleményben.

HBN

 

Program

 

Emlékezzünk együtt a debreceni ferencesekre!

A Debreceni Szent István Plébánia közössége szeretettel hív minden érdeklődőt az alábbi programokra:

 

2012. október 13, szombat

18.00: Szentmise

18.30: Rövid előadások a templomban

• A Szent István Plébánia ferences múltja (Tóth László plébános)

• Assisi Szent Ferenc és lelkisége, (Zarándy Gergely Kleofás OFM)

• A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumról (jelenlegi diákok)

• A Kiss Szaléz Baráti Kör bemutatkozása

• Agapé és kötetlen beszélgetés

 

2012. október 14, vasárnap

9.30: Ünnepi Szentmise Kleofás atya főcelebrálásával, amelyben megemlékezünk a plébániánkon szolgált ferences atyákról és a templomszentelés 74. évfordulójáról. A szentmise ordináriumaként Pongrácz Zoltán Magyar miséje hangzik majd fel – 45 év után – énekkarunk közreműködésével.

A szentmisét követően megkoszorúzzuk a Szent István Plébánia falán elhelyezett – ferences atyák szolgálatára és elhurcolására emlékeztető, 2010-ben elhelyezett és megáldott – emléktáblát.

 

Tartsuk ébren a debreceni ferences atyák szellemi, lelki örökségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában