járvány

2020.07.20. 17:20

Meghaladta az áprilisi első tetőzést az intenzív osztályon ápolt betegek száma Romániában

Romániában egyre több súlyos koronavírusos esettel szembesülnek a kórházak: az intenzív osztályokon ápolt fertőzöttek száma hétfőn elérte a 293-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor regisztrált csúcsot (288).

A napi új megbetegedések üteme csaknem kétszerese már az áprilisi rekordnak, de sokan ezt a lényegesen több tesztnek tulajdonítják. A kórházak fokozódó leterheltsége és a súlyos esetek növekvő száma azonban egyértelművé teszi, hogy a járvány május közepe – a kijárási és gyülekezési tilalom feloldása – óta ismét erőre kapott, és gyorsabb ütemben terjed, mint az áprilisi első tetőzés idején.

Az utóbbi héten átlagosan napi 16 ezer tesztet végeztek, ami csaknem négyszerese az április végi tesztelési ütemnek, amikor a napi megbetegedések kéthetes átlaga valamivel 350 felett tetőzött. Az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 600 új eset számít átlagosnak, de a járvány terjedési üteme folyamatosan növekszik: múlt pénteken a 800-at, szombaton pedig már a 900-at is megközelítette a újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

A stratégiai operatív törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában is 681 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában, annak ellenére, hogy a szokásos 16 ezer helyett – hétvége lévén – csak 8500 tesztet értékeltek ki.

A járvány kezdete óta több mint 38 ezer fertőzést regisztráltak, a jelenleg is aktív esetek száma meghaladja a 13 300-at.

A szeptember 27-i önkormányzati választásokra készülő Romániában a hatóságok el szeretnék kerülni, hogy ismét korlátozásokat vezessenek be, de már nem tartják kizártnak, hogy ezt regionális szinten megteszik azokban a térségekben, ahol a legsúlyosabb fertőzési gócok találhatók. Jelenleg Bukarestben és a főváros északi szomszédságában található megyékben terjed leggyorsabban a fertőzés.

A Mediafax hírügynökség szerint országszerte több mint 200 kórházban csaknem 2000 intenzív terápiás ágy áll a Covid-19-ben szenvedő páciensek rendelkezésére. A legnagyobb nyomásnak kitett bukaresti, brassói, temesvári járványkórházakban azonban már múlt hét végén beteltek a helyek az intenzív osztályokon.

A hatóságok nagy reményt fűznek a kedden hatályba lépő új karanténtörvényhez, amely felszámolja azt a több mint két hete tartó joghézagot, amelynek idején Romániában nem tudták elkülöníteni a fertőzötteket és karanténra kötelezni a velük kapcsolatba kerülő embereket. A karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba léptetett alkotmánybírósági határozat óta csaknem ezer koronavírusos fertőzött hagyta el az orvosi ellenjavallat dacára a kórházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában