Változik a növényvédelmi gépek műszaki ellenőrzésének szabályozása

Budapest – Változik a növényvédelmi gépek műszaki ellenőrzésének szabályozása, határideje, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a gazdáknak, hogy várjanak növényvédelmi gépeik vizsgáztatásával a jogszabály pontosításáig – figyelmeztet a NAK közleménye.

A közlemény szerint a módosítással jelentősen csökkenhet a gazdák költsége és időráfordítása.

A korábbi jogszabály előírta a növényvédelmi gépek kötelező műszaki vizsgálatát november 26-ig. Ez után a három évnél idősebb, a rendeletben rögzített szigorú felülvizsgálaton át nem esett, vagy a felülvizsgálaton meg nem felelt növényvédelmi géppel tilos lett volna növényvédelmi tevékenységet végezni. A NAK véleménye szerint egyszerűbb műszaki vizsgálattal is elérhető a kívánt cél, és ebben az esetben az ezzel járó költségek, az időráfordítás, és a gazdálkodókat terhelő műszaki vizsgálat díjtétele is csökkenne.

Ezért a szervezet a földművelésügyi tárcától a szabályozás változtatását kérte, annak pontosítása még folyamatban van. A kamara azt javasolja a jogalkotónak, hogy a növényvédelmi gépek vizsgáztatását a jövőben a növényorvosok szemrevételezéssel végezzék, és csak abban az esetben kelljen a gépet vizsgálatra bejelenteni valamely ellenőrző állomásra, ha problémát találnak – közölte a NAK.

– MTI –