Gazdaság

2018.05.03. 13:48

Biztonságot jelent az élelmiszerek nyomonkövetése

Debrecen - A termőföldtől a boltok polcaira kerüléséig ellenőrizni lehet a termékek útvonalát.

Debrecen - A termőföldtől a boltok polcaira kerüléséig ellenőrizni lehet a termékek útvonalát.

A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform országos roadshowjának adott otthont a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara csütörtökön.

Garancia a biztonságra

Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályának vezetője elmondta, a nyomonkövetés nem egy új követelmény, hiszen az élelmiszerjog szerint minden vállalkozásnak rendelkeznie kell nyomonkövetési rendszerrel.

A rendezvényen a két évvel ezelőtt indult platform munkáját, illetve azokat a modern eszközöket mutatták be, amelyek lehetővé teszik, hogy a vállalatok a nyomonkövetési rendszereiket nemzetközi szintre tudják emelni. A kitűzött cél az volt, hogy felmérjenek tipikus ellátási láncokat és kidolgozzák a megfelelő rendszereket és ajánlásokat.

Fotó: Derencsényi István

- A vásárlók számára a nyomonkövetés garantálja, hogy az élelmiszer, amit megvásárol, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan. A nyomonkövetési információkat tovább is lehet adni a fogyasztóknak, így a vásárlók megtudhatják például, hogy a csirke, amit megvásárol a boltban, hol kelt ki, hol nevelkedett. Ezekre az információkra egyre nagyobb az igény, hiszen az emberek kíváncsiak arra, hogy az élelmiszer honnan származik. Ez az információigény, illetve a hagyományos ellátási láncokkal szembeni bizalmatlanság az, amely a rövidellátási láncok, a kistermelők által megtermelt élelmiszerek reneszánszászát is elindították – fogalmazta meg.

Elengedhetetlen a cégek számára

Dr. Komlósi István dékán kifejtette, a kontinenseken átívelő élelmiszerkereskedelem bizalmatlanná tette az embereket, mivel hiányolták, hogy nincs egy arc a termék mögött. A nyomonkövetés éppen ezért ma már piacszerzési és védelmi eszközzé vált. A dékán hozzátette, a GS1 Magyarország Nonprofit Kft. részt vett az egész munkafolyamatban, ráadásul partnerséget kínál az egyetemnek, így évente 80 élelmiszeres hallgatót iskoláznak be és végeznek náluk. Egy másik partnerség keretében pedig a nyomonkövetési gyakorlat példáját tudják bemutatni.

Automatizált a rendszer

Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország képviseletében arról beszélt, hogy nem csak felméréseket és vizsgálatokat végeztek, hanem képzési anyagok létrehozásán is dolgoztak. Kifejtette, a nyomonkövetés elsősorban az élelmiszerek biztonságát garantálja, ám ennek segítségével csökkenteni lehet a hulladékot és az élelmiszerveszteséget is. Ma már egyszerűen, mobileszközök segítségével már kint a földeken rögzíteni tudják azokat az információkat, amit feltétlenül tovább kell adni. A nyomonkövetés segítségével ráadásul bizonyos termékek hamisítása is elkerülhető.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!