Változékony, nedves idő volt. Eddig…

Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én
Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – Hőmérséklet szempontjából igen változatos időszakon vagyunk túl, előfordultak kifejezetten télies, fagyos, de +10 fokot elérő tavasziasan enyhe periódusok egyaránt – mindez bőséges csapadék mellett.

Kemény mínuszok

Bár tél derekát írjuk, már-már szokatlanul alacsony hőmérsékletekkel vette kezdetét az új esztendő Kelet-Magyarországon. Az évszak eddigi leghidegebb időszaka Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyaránt -12—-15 °C közötti minimum hőmérsékletekkel rukkolt elő, s nap közben is több fokkal maradt fagypont alatt a hőmérő higanyszála. A leghidegebb napokon még nem alakult ki összefüggő hótakaró a régió nagy részén, valamint legalább mérsékelt volt a légmozgás is, így a lehűlés mértéke korlátozott volt. Ezt követően már nedvesebb levegő érkezett a térségbe, általában 2-6 cm-es hóréteg is kialakult, de az enyhébb légtömeg hatására jelentősen mérséklődött az éjszakai lehűlés, sőt, tartós, erős felmelegedés vette kezdetét. Az első dekád végére sok helyütt közelítette- vagy haladta meg a napi maximumhőmérséklet a +10 fokot, átmenetileg az éjszakák is fagymentessé váltak. A megelőző 10 nap átlagosan -2—-3 fokos anomáliáját +1—+2 fokos eltérés váltotta – az évszakos átlaghoz viszonyítva. Összességében tehát a hónap első felének középhőmérséklete megfelel a klímanormálnak, még ha az átlagérték igen nagy ingadozásokat fed is le.

Esett bőségesen

A relatíve száraz december után ismét bőséges csapadék hullott a térség legnagyobb hányadán. Különösen a 6-11-e közötti időszak bővelkedett csapadékban, melynek zöme eső formájában hullott. Összefüggő hóréteg 4-7-e között, valamint 15-étől kezdődően alakult ki, vastagsága jobbára 2-5 cm között váltakozott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi tájain mérhettek ennél 1-2 cm-rel magasabb értéket. A lehullott csapadék nyomán sokat gyarapodott talajaink vízkészlete, a régió túlnyomó részén, 70-80 cm mélységig már alig kell számolni vízhiánnyal. Az elmúlt fél hónap területi átlagban 50 mm körüli csapadéka jócskán meghaladta az ilyenkor várható értéket, eloszlása viszonylag egyenletesnek mondható. Az elmúlt tenyészidőszak tetemes vízdeficitje után mindez igen jó hír a mezőgazdaság számára, ugyanakkor a rövid idő alatt érkező, sokfelé 30 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség már komolyabb belvízhelyzetet is előidézett. A helyenként túlzott vízmennyiség leszivárgása azonban a jelenlegi időjárási helyzetben az átlagosnál lassabb, hiszen a talaj felső rétege többnyire fagyos, általában 2-7 cm mélységig.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –