Változékony kora ősz, sok esővel

Változékony kora ősz, sok esővel
© Fotó: Getty Images
Debrecen – A gyümölcsérés szempontjából ideális „szüreti” időnek csakhamar vége szakadt.


Az elmúlt időszak derekára egyre enyhébb, nyári idő alakult ki a Kárpát-medence keleti részén, egy hullámzó frontálzóna előterében erős déli-délkeleti áramlással meleg, ám mind nedvesebb levegő érkezett a térségbe. Fokozatosan fölénk húzódva a keveredési zóna önálló légörvényt hozott létre, mely a hét második felére bőséges, áztató csapadékot és jelentős lehűlést eredményezett, véget vetve a szüreti időnek.

Magasabb volt

Szeptember negyedik hetének középhőmérséklete az évszakos átlagnál 2-3 fokkal magasabb volt, az átlagérték azonban jókora hőingadozást fed. Az időszak első napjaiban fokozatos felmelegedés volt jellemző, szerda-csütörtökre az addigi 20-23 °C-os értékekről 28-30 fokig emelkedett a napi maximumhőmérséklet. Az átlagosan 2 nyári- és 0-1 db hőségnapot követően, a borongósabb, csapadékosabb idő beköszöntével már csupán 14-19 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála a délutáni órákra. Kifejezetten erős éjszakai lehűlést csak a hét első két napján tapasztalhattunk, az akkori 3-8 fokos, csípős értékekről gyorsan enyhültek a reggelek, részben az érkező meleg levegőnek, részben pedig a több felhőnek köszönhetően. Szerdától már mind Hajdú-Bihar, mind Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10-16 °C-os minimumok voltak jellemzők, igaz, a hét végére már a napi középhőmérséklet is csak 2-3 fokkal haladta meg ezeket az értékeket, hűvös, szeles, barátságtalan őszi idő állt be.

Enyhült a vízhiány

Napsütésben csak az időszak első fele bővelkedett, az ezután érkező sok felhő következtében a kezdeti pozitív anomália hozzávetőleg a sokéves átlagnak megfelelő napos óraszám köré épült le. Bár az aktuális munkák végzése és a gyümölcsérés szempontjából ideális „szüreti” időnek csakhamar vége szakadt, az ezt követő borongós, csapadékos idő sem volt kedvezőtlen a mezőgazdaság számára. A napokig helyben örvénylő Kárpát-medencei ciklon kiadós csapadékkal áztatta az erősen negatív vízmérlegű talajokat. A területi átlagban is mintegy 15-20 millimétert kitevő csapadékmennyiség gyakorlatilag teljesen megszüntette a felső 20-30 centiméteres, művelt réteg vízhiányát. Egyes területeken átmenetileg túlzott vízbőség is kialakult, ugyanakkor a leszivárgás gyors, hiszen az ennél mélyebb rétegek vízhiánya tetemes, még mindig 110-130 milliméter körüli az egy méter mély szelvényt vizsgálva. A csapadék mennyisége ezúttal északról dél felé haladva csökkent, a legtöbb esőt Szabolcs megye Zemplénnel határos északi tájai, valamint egyes beregi körzetek kapták, ott helyenként 40-50 milliméter is lehullott. Délebbre 20-30 milliméter volt a jellemző heti szumma, de még Hajdú-Bihar legdélebbi tájain is elérte a 12-15 millimétert.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –