Változatos programokkal készül Debrecen a gyereknapra

Sok mindent kipróbálhatnak
Sok mindent kipróbálhatnak - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – A felelősségteljes közlekedésről, az érzékenyítésről, a környezetvédelemről és az újrahasznosításról szólnak idén a május 29-én, a város több pontján is megrendezendő gyereknapi programok. A Baltazár Dezső téren például a rendőrök bűnügyi technikai és rendőrmotoros bemutatóval kedveskednek, illetve rendőrautót, mentőautót és tűzoltóautót is közelebbről megnézhetnek a gyerekek.

Városszerte színes programokkal várják a családokat gyereknap alkalmából május 29-én, szombaton. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága ismét megrendezi a „Közlekedik a család” elnevezésű országos vetélkedő megyei fordulóját a Baltazár Dezső téren, ahol tűzoltóautó, mentőautó és rendőrautó is fogadja az érdeklődőket. Az érzékenyítő programok közül a bizalmi tandemezés az, amely szintén a Baltazár téren valósul meg. A többségük azonban a Kölcsey Központ folyosójára költöznek, ahol a látogatók többek között kipróbálhatják a hallást, tapintást, szaglást, és látást fejlesztő játékokat, megismerhetik a Braille-írást, együtt korongozhatnak értelmi fogyatékos személyekkel, vagy épp kipróbálhatják az kerekesszékes közlekedést. A Kölcsey Központban lehetőség lesz a segítségnyújtásra is, ugyanis a Hajdú-Bihar Megyei Vöröskereszt idén is várja a donorokat. Míg a szülők és a nagyobbak vért adnak, a vállalkozó kedvű gyermekek, családtagok és a legkisebbek kipróbálhatják a „Játssz velünk!” című gyermekfoglalkoztatóban a memóriajátékot és a készségfejlesztő feladatokat.

Óvjuk a természetet!

Közös gyermeknapi programot szervez a MODEM és a Déri Múzeum. Utóbbiban ezen a napon mesés keretbe illesztve ismerkedhetnek a gyerekek a környezetvédelemmel. Megtudják miként segítsenek a katicán, a makákón és társaikon, miközben környezetünk védelemről is sokat megtanulhatnak. Szervesen kapcsolódik ehhez a programhoz a másik helyszín, a MODEM múzeumpedagógusainak foglalkozása, ahol az újrahasznosítás lesz a főszerep. A gyerekek PET-palackból babát és más figurákat, papírgurigából világcsövet, réges-régi molinóból pedig szemüveg- vagy telefontokokat készíthetnek.

HBN