Változatlan érdeklődés a tartalékosság iránt

Akt.:
A háromszázadik
A háromszázadik - © Fotó: Várkonyi Zsolt Attila
Debrecen – Papi Balázs József személyében – a fiatalember a Debreceni Egyetem másodéves hallgatója – a háromszázadik hajdúsági önkéntes műveleti tartalékos is aláírta szerződését szerdán a debreceni toborzó irodán.

Az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt kapott a honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése. A szolgálat lényege: az önkéntesek megtartják civil foglalkozásukat, a tartalékos katona éli a hétköznapjait, dolgozik, tanul, ugyanakkor a honvédség rendelkezésére áll.

Az önkéntes műveleti tartalékosok fő tevékenységüket különleges jogrend bevezetése esetén fejtik ki, míg békeidőszakban többek között beoszthatóak huzamosabb ideje feltöltetlen honvédségi álláshelyekre, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt (van, aki tavaly augusztus óta Maliban dolgozik).

Hajdú-Biharban 2012. óta közel 300 fő csatlakozott az önkéntes műveleti tartalékos állományhoz, szerdán pedig újabb 12 fővel bővült a csapat.

HBN